HU Language HU
május 24, 2019 0

„Kemény visszavágásokat” ígért a Deutsche Bank befektetési banki tevékenységében a társaság csütörtöki közgyűlésén Christian Sewing vezérigazgató. A Reuters úgy tudja, a rossz megtérülésű amerikai részvényüzletág leépítésével javítanák a megtépázott részvényesi bizalmat, ami a befektetési banki bevételek közel felét hozza a legnagyobb német bank számára.

A leépítések nagy része az amerikai brókeri tevékenységnél és a részvényderivatívák területén jöhet, a származtatott kamatügyleteket pedig később érheti el a hullám. Egyelőre nem tudni, hogy a társaság 9275 amerikai alkalmazottja közül hányat fog érinteni a lépéssorozat, és a Deutsche Bank sem kívánta kommentálni az értesülést. A hírügynökség értesülése szerint egyelőre nem lesznek elbocsátásokról szóló bejelentések.

A legnagyobb német bank eddig cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek amerikai tevékenységének radikális átalakításáról szóltak. A Commerzbankkal folytatott tárgyalások megfeneklése után azonban megindultak az egyeztetések egy „B-terv” megvalósításáról.

Tavaly a Deutsche Bank azt ígérte, hogy globális létszámát 97 ezerről 90 ezer alá csökkenti, ennek részeként részvényértékesítési és -kereskedési területén 25%-kal csökken a létszám. Christian Sewing vezérigazgató több mint egy évvel ezelőtti érkezése óta azonban nem állt helyre a befektetői bizalom és a profitabilitás, a részvényárfolyam közel 40%-kal tovább esett, a tavalyi tőkearányos megtérülés (ROE) pedig mindössze 1% volt.

A tegnapi közgyűlésen egyes részvényesi csoportok Paul Achleitner elnök elmozdítását is szerették volna elérni, de csak 9,75%-os szavazatarányt kapott az ezt támogató indítvány a tavalyi 9% után.

Kemény lépéseket lengetett be a Deutsche Bank vezére