HU Language HU
május 14, 2019 0

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy a kétoldalú kapcsolatokat javító lépésekről állapodott meg amerikai hivatali partnerével, Mike Pompeóval kettejük keddi, Szocsiban lefolytatott tárgyalásán.

A közös sajtótájékoztatón Lavrov bejelentette: a felek egyetértettek abban, hogy helyre kell állítani a kétoldalú kommunikáció csatornáit. Kifejezte reményét, hogy Robert Müller amerikai különleges ügyész jelentésének nyilvánosságra hozatala nyomán – amely nem talált bizonyítékot Donald Trump jelenlegi elnök és Moszkva összejátszására a 2016-os kampány során – normalizálódni fog a helyzet az orosz-amerikai viszonyban.

Hasznosnak nevezte azt az elhatározást, hogy kétoldalú tanácsot hozzanak létre az üzleti tevékenység feltételeinek javítása érdekében. Az orosz tárcavezető szerint a kétoldalú kapcsolatok mellett a tárgyalásokon szó volt még Venezueláról, a Koreai-félszigetről, Szíriáról, Ukrajnáról és az iráni atomalkuról.

Az Egyesült Államok mindent megtesz az amerikai-orosz kapcsolatok javítása érdekében – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a sajtóértekezleten.

„Javítani akarjuk az országaink közötti viszonyt, ez mindkét nép érdekét szolgálja majd. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy lépéseket tegyünk ebbe az irányba” – mondta.

Közölte, Washington azon dolgozik, hogy más országokat is bevonjon a nukleáris leszerelési megállapodásokba.

A feszült pont

A tárgyalások során leszögezte, hogy elfogadhatatlan az amerikai belügyekbe történt korábbi orosz beavatkozás megismétlése.

Lavrov ismételten megalapozatlannak nevezte a Moszkvával szemben megfogalmazott vádat és közölte hogy az orosz belügyekbe való amerikai beavatkozásra vonatkozó „tényeket” adott át vendégének.

Pompeo Szocsiba látogatott

Az Egyesült Államok Oroszországhoz fűződő viszonyának javítására törekszik Donald Trump amerikai elnök – jelentette ki Mike Pomeo amerikai külügyminiszter, amikor kedden Szocsiban fogadta őt orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov.

Trump elnök mindent megtesz az országaink közötti kapcsolatok javítása érdekében

– hangoztatta az amerikai diplomácia vezetője.

Pompeo szerint noha mindkét ország a saját érdekeit védelmezi és álláspontjaik nem mindig csengenek össze, „rengeteg” olyan kérdés van, ahol érdekeik egybeesnek. Mint mondta, Washingtonnak és Moszkvának ezekre a szférákra kell támaszkodnia a kétoldalú kapcsolatok javításában „a közös biztonság érdekében”.

Az amerikai külügyminiszter szerint a két ország érdekei a terrorellenes küzdelem, a fegyverzetcsökkentés, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása és a regionális konfliktusok rendezése terén esnek lényegesen egybe. Rámutatott: a két ország elnöke arra utasította a két külügyminisztert, hogy tegyenek erőfeszítéseket a kétoldalú viszony „és a helyzet egészének stabilizálása” érdekében.

Pompeo a tárgyalásokat megelőzően a Twitteren azt írta: „amikor az a nemzeti érdekünkben áll, akkor kötelességünk megtalálni az előre vezető utat”.

Lavrov kifejezte reményét, hogy vendégével sikerül konkrét megoldásokat kidolgoznia arra, hogy a kétoldalú viszonyt „kivezessék jelenlegi szomorú állapotukból”. Mint mondta, a Moszkva és Washington közötti problémák egyfelől haladéktalan intézkedéseket, másfelől hosszú távú, rendszerszerű megoldások kidolgozását követelik meg. Szavai szerint a két félnek „egymás kölcsönös felfogásának új, az eddiginél konstruktívabb mátrixát kell kidolgoznia”.

Mi készen állunk erre. Természetesen akkor, ha amerikai partnereink szintén érdeklődés mutatnak eziránt

– mondta az orosz külügyminiszter. Úgy vélekedett, hogy a külügyminiszteri szintű kétoldalú kapcsolattartás megélénkülése „némi derűlátásra” ad okot.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra kérte az újságírókat: ne tekintsék az Egyesült Államoknak szánt üzenetnek, hogy Vlagyimir Putyin Lavrov és Pompeo Szocsiban folytatott tárgyalásai idején éppen új orosz fegyvereket tekintett meg. Mint mondta, az orosz elnök évente két alkalommal foglalkozik a hadiipar kérdéseivel, s ezeknek egyike egybeesett az amerikai külügyminiszter látogatásával.