HU Language HU
május 14, 2019 0

Donald Trump amerikai elnök a Kínával folytatott kereskedelmi vita kárvallottjaiként számon tartott amerikai farmerek megsegítését ígérte kedden egy sor Twitter-bejegyzésében. Közben arról is beszélt, hogy szerinte Kína mit lép legközelebb a kereskedelmi háborúban.

Megint elővette a Fed-kártyát

Trump arról is posztolt, hogy szerinte Kína a gazdaság lassulásának elkerülése érdekében pénzt pumpál majd a gazdaságba és kamatokat csökkent. „Ha a Fed is így tenne végre, akkor vége lenne a játéknak, és Amerika győzne” – vetítette előre az USA elnöke.

Nem ez az első alkalom, amikor az amerikai elnök a jegybankot sürgeti a kamatok csökkentésére.

Trump egyúttal azt is jelezte, hogy amikor eljön az ideje, megegyeznek Kínával a kereskedelmi kérdésekben. Erre az amerikai részvénypiacok meg is nyugodtak a keddi kereskedésben:

2019.05.14 19:34 Kezdenek helyreállni az amerikai tőzsdék

Ezt mondja most Kína

Közben kedden a Kínai Kommunista Párt hivatalos lapja látványos grafikát posztolt, melyben kifejezik a kínai vezetés álláspontját a kereskedelmi háborúban. Ezen három hangzatos kifejezés olvasható, a háttérben a kínai zászló és rengeteg konténer.

  • Tárgyalunk, biztosan.
  • Bármikor harcolunk.
  • Bennünket legyőzni, csak álom.

A gazdák

Az elnök azt jósolta: a gazdák a későbbiekben a kereskedelmi háború „legnagyobb haszonélvezői között lesznek”.

„Reméljük, Kína megtisztel bennünket azzal, hogy továbbra is vásárol nagyszerű mezőgazdasági termékeinkből, ezek a legjobbak”, de ha ez mégsem történne meg, akkor az amerikai kormány felvásárolja a különbözetet. Ezt pedig a „masszív vámbevételekből” finanszírozná – üzente Trump a gazdáknak.

2019.05.14 07:20 Eldurvult a vámháború – Nyögnek az amerikai szójatermelők

Az elnök szerint „a gazdákról mostanáig megfeledkeztek. Most eljött az ő idejük”. Ugyanakkor jelezte: nem siet a kereskedelmi megállapodás megkötésével, „majd megfelelő időben” megkötik, de reményei szerint ez hamarosan megtörténik.

2019.05.13 14:39 Kína beváltotta fenyegetését: 60 milliárd dollárnyi amerikai termékre vet ki vámot

2019.05.11 08:05 Teljes gőzre kapcsolt a kereskedelmi háború – Minden kínai termékre megemelte a vámot Trump

Egyúttal megismételte: barátsága Hszi Csin-ping kínai vezetővel „határtalan, de mint mondtam neki is, a megállapodásnak nagyszerűnek kell lennie az Egyesült Államok számára, vagy egyáltalán nincs is értelme”.

Az amerikai kormányzat tavaly júliusban 12 milliárd dolláros segítséget adott a farmereknek, és bár Trump a keddi bejegyzéseiben nem említett konkrét összegeket, gazdasági főtanácsadója, Larry Kudlow az egyik vasárnapi televíziós interjújában ismét 12 milliárdos segítséget helyezett kilátásba.

Kedden az amerikai sajtó ugyanakkor arról adott hírt, hogy Kína és az Egyesült Államok folytatja a kereskedelmi tárgyalásokat, miután pénteken Washingtonban eredménytelenül zárult a tárgyalások tizenegyedik – egyébként befejezőnek szánt – fordulója, és hatályba léptek a 10 százalékról 25 százalékra megemelt pótvámok évi 200 milliárd dollár értékű kínai importcikkre. Erre válaszul hétfőn Kína bejelentette, hogy megemeli több ezer amerikai importcikk pótvámját június 1-jétől.