HU Language HU
június 5, 2019 0

Márciusban 1,7 milliárd dollárra bírságolta a Google-t az Európai Bizottság az online hirdetési piacon tapasztalt versenyellenes magatartása miatt. Ma a társaság bejelentette: az Európai Unió Bírságán fellebbezi meg a döntést. A cég részvényárfolyama 0,5% körüli mínuszban mozog.

Az Európai Bizottság szóvivője a CNBC-nek úgy reagált, a Bizottság meg fogja védeni a döntését a bíróságon.

Az Európai Bizottság versenyjogi biztosa március 20-án jelentette be, hogy a Google 1,49 milliárd eurós (közel 467 milliárd forint, illetve 1,7 milliárd dollár) büntetést kap, miután a társaság visszaélve az erőfölényével akadályozta más oldalakon történő hirdetések elhelyezésében a cég versenytársait, és AdSense platformjával megsértette a versenyszabályokat.

A döntést követően az EU versenyjogi biztosa kiemelte, hogy a Google bebetonozta pozícóját az online keresési hirdetések piacán, és a piaci verseny jelentette nyomást a társaság versenykorlátozó szerződési feltételek alkalmazásával kerülte ki. Margrethe Vestager versenyjogi biztos nyomatékosította, hogy mindez törvénytelen az uniós trösztellenes szabályok tükrében.

Az elmúlt két évben további két bírságot kapott a Google az EU-tól, összértékük közel 8 milliárd dollárra rúgott, jelenleg pedig az amerikai igazságügyi minisztérium is trösztellenes vizsgálat lefolytatását tervezi a cégnél.

Bíróságon megy neki Brüsszelnek a Google