HU Language HU
június 5, 2019 0

Tegnap a kormány benyújtotta a Parlamentnek azokat a törvényjavaslatokat, amelyek alapvetően változtatnák meg a hazai kutatás-fejlesztés és a Magyar Tudományos Akadémia működését. Az MTA most arra hívja fel az országgyűlési képviselőket, hogy fontolják meg az MTA-nak a törvényjavaslatokkal kapcsolatos észrevételeit.

Amennyiben a törvényjavaslatokat jelenlegi formájukban fogadnák el, az MTA szerint sérül a tudományos kutatás szabadsága, és Magyarország számára alapvető értékek veszhetnek el. Az MTA ezért arra kér mindenkit, aki aggódik a tudomány szabadságáért és szimpatizál a Magyar Tudományos Akadémiával, hogy támogassa ügyüket. Az intézmény az ügyben ezért nemzetközi sajtótájékoztatót szervez.

Az intézmény közleménye szerint az MTA az utolsó pillanatig érvelt amellett, hogy az MTA kutatóhálózata maradjon az Akadémiánál. Ezt szem előtt tartva az MTA a törvényjavaslat számos pontján tett olyan javaslatokat, amelyek a tudomány szabadságát, az Akadémia szerepét, a kutatóhálózat működését, irányítását és finanszírozását garantálnák.
Kifogásolják, hogy:

  • A törvényjavaslat elvenné az MTA-tól az akadémiai kutatóhálózatot: az MTA tiltakozik kutatóhálózatának elcsatolása ellen.
  • A kutatóhálózat új irányítási rendszere több szempontból nem felel meg az MTA korábbi javaslatainak.
  • Alapfinanszírozás: a törvénytervezetbe bekerült, hogy a költségvetési fejezeten belül forrást szükséges biztosítani a kutatóhálózat intézményfenntartásához. Az MTA véleménye szerint az intézményfenntartás elemeit tételesen szükséges rögzíteni, és annak az üzemeltetésen túl ki kell terjednie a kutatóhálózat dinamikus változása mellett is változatlan kutatói törzsgárda és a kutatást támogató munkatársak bérére is. Az MTA számtalanszor leszögezte: egy alapkutatási hálózatnál szükség van alapfinanszírozásra.
  • Az MTA vagyona: az intézmény tiltakozik tulajdonosi jogának ellentételezés nélküli korlátozása ellen. Az MTA szerint ez az Alaptörvénybe ütközik.
  • Az MTA kérése az országgyűlési képviselőkhöz és tudományos szabadság ügyének minden támogatójához: az MTA elvárja, hogy az ország egyik legrégebbi és legnagyobb közmegbecsülésnek örvendő intézményéhez méltó módon tárgyaljanak vele. Az MTA egy év alatt sem kapott részletes indoklást kutatóhálózatának elvételére.