HU Language HU
Brutálisat nőtt a budapesti lakásépítések száma – Erősen indult az idei év
május 6, 2019 0

2019 I. negyedévében 3661 új lakás épült, 7,9%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9639 volt, 2,1%-kal kevesebb, mint 2018 azonos időszakában. Budapesten azonban egy év alatt másfélszeresére nőtt az épített lakások száma – derül ki a KSH legfrissebb közleményéből.

2019 I. negyedévében Budapesten másfélszeresére nőtt az épített lakások száma. Pest megye lakásépítése továbbra is kiemelkedő, ám a megelőző évhez képest nem nőtt tovább. Az új lakások 54%-át Budapesten és Pest megyében vették használatba. Győr-Moson-Sopron megyében az épített lakások száma a 11%-os csökkenés ellenére sokszorosan felülmúlja a többi megyére jellemző értéket. 2019 I. negyedévében Győr-Moson-Sopron megyében épült fel minden ötödik új lakás.

Brutálisat nőtt a budapesti lakásépítések száma - Erősen indult az idei év

Szezonális igazításunk alapján az év eleji adatok a tavalyi trendek folytatódását jelzik. Az épített lakások száma a várakozásoknak megfelelően emelkedik, ez az építési engedélyek számának korábbi negyedévek során megfigyelt megugrása alapján még hosszabb ideig kitarthat. Az építési engedélyek esetében viszont már régóta nem látunk további élénkülést, a kiadott engedélyek száma 2017-ben a válság utáni csúcsára emelkedett, ám azóta inkább stagnáló trendet figyelhetünk meg.

  • A természetes személyek által épített lakások aránya 50%-ról 45%-ra csökkent, a vállalkozások által építetteké 50%-ról 54%-ra emelkedett.
  • Az új lakóépületekben használatba vett lakások 49%-a családi házban, 44%-a többszintes, többlakásos épületben, 2,4%-a lakóparkban található.
  • A lakások 56%-a értékesítésre, 42%-a saját használatra, 2%-a bérbeadásra épült.
  • A használatba vett lakások átlagos alapterülete 3,7 négyzetméterrel 96 négyzetméterre csökkent.
  • Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások országos száma 2,1%-kal, 9639-re csökkent, míg a községekben közel másfélszeresére emelkedett. Az építtetők az esetek 43%-ában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 5,7%, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb, a községekben elérte a 90%-ot.
  • A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 22%-kal több, összesen 3615 lakóépület építését tervezték, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 982 volt, ami nagyságrendileg azonos az egy évvel korábbival.


Brutálisat nőtt a budapesti lakásépítések száma - Erősen indult az idei év

Részletekért kattints ide!

A lakások alapterületének csökkenése párhuzamba állítható a vállalkozások által épített lakások arányának növekedésével, ugyanis a főként Budapesten és a nagyobb megyeszékhelyeken épülő beruházásokban jellemzően kisebb alapterületűek a lakások, mint amit a magánszemélyek építenek. Ez pedig lefelé húzza az átlagos alapterületet. Fontos továbbá, hogy az értékesítésre és a saját célra épülő lakások mellett, 2 százaléknyi részesedéssel megjelent a bérbeadásra épült lakások kategóriája, ami azt mutatja, hogy ma már a nagyobb befektetők is látnak lehetőséget a lakáspiacban és a lakásbérlés intézménye – akár rövid, akár hosszú távú bérbeadásról van szó – egyre elfogadottabb lesz.

Brutálisat nőtt a budapesti lakásépítések száma - Erősen indult az idei év

Részletekért kattints ide!