HU Language HU
május 16, 2019 0

Korábbi cikkeinkben már többször is szó volt a Stadionok környékéről, a számtalan fejlesztésről (irodaházak, szálloda, bevásárlóközpont, lakóparkok, sportcsarnok) amelyek a városrész egy új központjának kialakulását idézik elő. Innen tovább vándorolva a Hungária, majd Könyves Kálmán körúton a IX. kerület felé, eljutunk a Népliget környékére, ami szintén bővelkedik új projektekben és legalább annyi fejlesztési potenciálban. Itt is épül sportkomplexum, irodaházak, de rengeteg üresen álló telek és elhanyagolt épület is van, ami kiváló célpont lehet a fejlesztők számára.

Három kerület, a VIII., a IX. és a X. találkozásánál fekszik a Népliget, a környék nagy változásokon ment és jelenleg is megy keresztül, az átadott irodaházak, a jelenlegi felújítások, vagy a teljesen új projektek, és az infrastrukturális fejlesztések egészen átalakíthatják a környékről alkotott véleményeket. A közlekedési lehetőségek javítása igazán fontos része az átalakulásnak, hiába épülnek szebbnél szebb házak, ha nincs megoldva megfelelően, hogy odajussanak az emberek. Elképesztő tömegeket tud megmozgatni az 1-es villamos, aminek folyamatban van a meghosszabbítása, és a 3-as metró, aminek a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti déli szakaszát alig egy hónapja kezdték el felújítani. A 2017-es adatok alapján naponta mintegy 46 ezer felszálló utas használja a Népliget megálló tömegközlekedési eszközeit.

Sportkomplexum és az új Közlekedési Múzeum

Az új projektek között több szórakozási, illetve kulturális lehetőségnek helyt adó létesítmény építési terve is szerepel. Az egykori Északi Járműjavító területén új Közlekedési Múzeummal gazdagodik a Kőbányai út, ennek részeként az üveghomlokzatos kiállítási terület a Dízelcsarnok toldalékaként épül meg, ami jól látható lesz az 1-es villamos megállója felől érkezők számára, részben megőrzik a régi csarnokot, ami az állandó kiállítás helyszíne lesz, az ipari területen belül pedig egy zöld parkot is kialakítanak. Emellett az Eiffel Műhelyház is felújítás alatt áll a Kőbányai úton, ami a Magyar Állami Operaház új műhelye és előadótere lesz.

Drasztikus átalakulás: itt épül a főváros új üzleti negyede

Az új Közlekedési Múzeum látványterve

Nem is olyan régen derült ki, hogy a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra épülő budapesti aréna pontosan hol fog elhelyezkedni. A 20 ezer fő befogadására alkalmas csarnok a népligeti buszpályaudvar mögötti területen, a Gyáli út és az Üllői út között fogadja majd a szurkolókat. A beruházás előkészítésére egyébként 3,045 milliárd forintot különített el a kormány.

2019.03.28 08:43 Kiderült, hol lesz a gigantikus budapesti kézilabdacsarnok – 3 milliárdba kerül az előkészítése

Drasztikus átalakulás: itt épül a főváros új üzleti negyede

A csarnok pontos elhelyezkedése

Irodaházak és új munkahelyek

Nem csak a Váci úti irodafolyosón nőnek gombamódra az új irodaházak. A Hungária körúton és a Népliget környékén olyan nagy irodaházak készültek el, mint a 17 ezer négyzetméteres K3 irodaház, amit Allianz székházként lehet ismerni, a közelmúltban adták át a Telekom székházat szintén a WING fejlesztésében. Utóbbi közvetlen közelében, az Albert Flórián út és a Könyves Kálmán körút találkozásánál lévő területen épül fel a Liberty irodaház, melyet várhatóan 2021-ben adnak át. A tervekben szereplő több mint 40 ezer négyzetméteres, nyolcemeletes emberközpontú irodaház alatt négyszintes mélygarázs épül, a tetőn és a felső szinteken sportpályák és egy skybar is helyet kapott, a környezettudatosság jegyében pedig a BREEAM Excellent minősítést célozza meg.

Megkérdeztük a fejlesztőt, hogy milyen szempontok alapján döntöttek úgy, hogy ezen a környéken építenek fel három nagyobb irodaházat is. A WING elmondása szerint:

Meghatározó szerepe volt a repülőtérnek, hiszen a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér autóval 15 percen belül elérhető, a repülőtérről érkezők számára a belváros kapujában helyezkedik el a terület. A nagyvárosi közlekedési szövet egyik fókuszpontját jelentő lokáció tömegközlekedéssel, autóval és kerékpárral is jól megközelíthető. Ott van a várost átszelő 1-es villamos, az M3 metró, ezen felül a Népliget távolsági buszpályaudvar, illetve a ferencvárosi vasútállomás, mely a Budapest környékéről érkezők számára is kényelmessé teszi a munkába érkezést.

Minél több új irodaház épül a környéken, és minél több fejlesztés zajlik, annál több szolgáltatás lesz elérhető az ott dolgozók részére, ami számukra is pozitívum.

Minden új fejlesztés része a Népliget környéki városrész teljes körű rehabilitációjának és a környék újjászületésének. Az irodaházak környékbeli elterjedése pedig már letette az alapját egy új feltörekvő Hungária – Könyves Kálmán körúti irodafolyosó létrejöttének (Allianz, Gizella, Telekom, Liberty). A haladó szemléletű vállalatoknak kimondottan vonzó egy ilyen környezetben dolgozni.

– nyilatkozta a JLL.

Drasztikus átalakulás: itt épül a főváros új üzleti negyede

Liberty irodaház látványterv

A lokációnak egyébként nagy előnye a bérlők oldaláról, hogy Váci úti folyosóhoz képest négyzetméterenként 0,5-1 eurós különbség is lehet a bérleti díjakban a Népliget környékének javára, a JLL elemzői szerint.

Van ott még mit átépíteni, vagy beépíteni

Számos olyan használaton kívüli épület, vagy beépítetlen telek is van a környéken, amiből még válogathatnak a fejlesztők, amennyiben eddig ez még nem történt meg. Az egyik ilyen lehetőség a Könyves Kálmán körút és Vajda Péter utca sarkán a 15 emeletes Módusz irodaház, amelyre igencsak ráférne egy átépítés. A Kőbányai út és a Népliget közötti részen, a Taraliget Lakópark szomszédságában is van bőven üres telek és hely új projekteknek. Szintén a Kőbányai úton, a VIII. kerületi részén a Ganz-MÁVAG területének hasznosításáról már 2014-ben is szó volt, a Tematikus Fejlesztési Program részeként a barnamezős területeket újrahasznosították volna, erre a listára került fel ez a terület is, amit az akkori tervek szerint a kerületi önkormányzat 3,3 milliárd forintból integrált volna be a városszövetbe. Ezeken kívül Scandinavian Gardens néven, további 60 000 négyzetméternyi irodaterület fejlesztéséről is szó volt évekkel korábban, az M5-ös bevezető szakaszának túloldalán lévő területen, a Skanska projektjeként.

2019.03.28 17:00 Ez a terület lehet Budapest fejlődésének következő nagy nyertese

Drasztikus átalakulás: itt épül a főváros új üzleti negyede

A cikk megjelenését a JLL támogatta.