HU Language HU
május 24, 2019 0

Egyre magasabbra kúszik Németországban az 5G-hálózatok kiépítéséhez szükséges frekvenciák ára, az aukció már a 405. körnél tart, a 4 résztvevő szolgáltató már összesen több mint 6 milliárd eurót kínált a frekvenciákért.

Idén március 19. óta licitálhatnak az 5G-hálózat kiépítéséhez szükséges frekvenciablokkokra a németországi mobilcégek. Összesen 41 frekvenciacsomagot értékesítenek az érdeklődő távközlési vállalatoknak 2 és 3,4 és 3,7 GHz-en. A frekvenciaaukció addig tart, amíg a mobilcégek újabb ajánlatot nyújtanak be.

A négy résztvevő vállalat, a Deutsche Telekom, a Vodafone, a Telefonica Deutschland és a Drillisch. A legtöbb blokkot, eddig összesen 13-at a Telekom szerezte meg, a Vodafone a második 12 blokkal, a Telefonica Deutschland 8-at szerzett meg.

Szakértők előzetesen azzal számoltak, hogy a frekvenciaaukció összesen 3-5 milliárd eurónyi bevételt hozhat a német államnak. Április közepén már úgy tűnt, hogy az aukció véget ér, és a szolgáltatók összesen 5 milliárd eurót fizetnek a blokkokért, azonban a licit még jelenleg is tart, és most már 6 milliárd euró felett áll a 4 szolgáltató által megtett licit. Jelenleg már 405 licitkörön vagyunk túl.

Még idén Magyarországon is értékesítenek 5G-hálózat kiépítéséhez szükséges frekvenciablokkokat, ezért is érdemes követni más országok frekvenciaaukcióit, az ottani tapasztalatok a magyarországi szolgáltatók szempontjából is érdekesek.