HU Language HU
május 24, 2019 0

Kizárólagos licenc szerződést írt alá a cariprazine ausztráliai és új-zélandi forgalmazására a Richter és a Seqirus.

A Richter szállítja a terméket

Ma piacnyitás előtt jelentette be a Richter, hogy a magyar gyógyszergyártó, és a Seqirus kizárólagos licenc szerződést írt alá a cariprazine ausztráliai és új-zélandi forgalmazására. A megállapodás értelmében a Richter szállítja a terméket, a Seqirus törzskönyvezi és értékesíti a készítményt Ausztráliában és Új-Zélandon. A Richter a szerződés aláírásakor, valamint a későbbiekben mérföldkő bevételekben fog részesülni.

“Nagy örömünkre szolgál a partneri kapcsolatok kiépítése, mert ez lehetőséget teremt arra, hogy a cariprazine világszerte eljusson a mentális betegségekben szenvedőkhöz.” – nyilatkozta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

„Nagy érdeklődéssel várjuk a skizofrénia kezelés ezen innovatív készítményének forgalmazását valamint a Richterrel történő együttműködést. Ez a készítmény fontos eleme a Seqirus növekvő termékportfoliójának és tovább erősíti az Ausztráliában és Új-Zélandon licencbe vett termékek széleskörű palettáját.” – mondta Dr. Lorna Meldrum, a Sequirus Asia Pacific Kereskedelmi Műveleteinek alelnöke.

2021 első féléve után jöhet a bevezetés

A bejelentéssel kapcsolatban megkérdeztük Beke Zsuzsát, a Richter PR és kormányzati kapcsolatok vezetőjét, aki kiemelte, hogy a lépést az indokolta, hogy a Richternek Ausztráliában és Új-Zélandon csupán nőgyógyászati termékekkel volt jelen, ezért a társaságnak szüksége volt egy partnerre, amelynek tapasztalata van központi idegrendszer területén és orvoslátogatói hálózattal rendelkezik.

Beke Zsuzsa hozzátette, hogy a kifizetés összege néhány millió euró (upfront és mérföldkő bevételek), a kifizetésre pedig több részletben kerül sor. A készítmény esetében a törzskönyv tervezett beadására 2019 harmadik negyedévében kerül sor, míg a bevezetésre várhatóan 2021 első féléve után kerülhet sor. A várt árbevételt nagyban befolyásolja majd, hogy a készítmény milyen árat kap majd, azonban a Richter arra számít, hogy a bevezetést követő ötödik évben a bevétel 10 millió eurós lehet.

Mit érdemes tudni a cariprazine-ról?

A cariprazine a Richter saját fejlesztésű készítménye, az amerikai Foresttel (azóta már Allergan) 2005 óta folynak a fejlesztések. Az említett készítmény a Richter egyik legígéretesebb originális terméke, melynek fejlesztései az alábbi indikációban történtek: bipoláris depresszió, major depresszió, bipoláris mánia, skizofrénia. A vegyületet a Richternél fedezték fel, de az amerikai partnerrel folytatott közös fejlesztési munka nyomán az Allergan az USA és Kanada területére megszerezte a termékértékesítési jogokat. Az igazi áttörést a Richter 2012-ben érte el a cariprazine-nal, amikor a fő indikációban, a skizofrénia esetében is sikeresen zárult a klinikai fázis III vizsgálat. Ez lehetőséget adott arra, hogy az Egyesült Államokban meginduljon a törzskönyvezés folyamata, ami 2015 szeptemberében zárult le pozitív véleménnyel, így 2016 márciusában Vraylar márkanéven került bevezetésre az Egyesült Államokban a Richter és az Allergan közös gyógyszere.

A Richter a készítményt Reagila néven 2017. májusa óta az Európai Unióban is forgalmazza, a társaság 2018-ban a Vraylar után kapott royalty bevétele 75,9 millió euró volt, míg a Reagilából származó bevétel 2,8 millió euró volt, a készítményből származó tavalyi bevétel összesen 78,7 millió eurót tett ki, ami a társaság 2018-as bevételének 5,6 százalékát adta.

Jó hír a Richtertől, ausztrál és új-zélandi értékesítésről írt alá megállapodást

Mit lehet tudni a Richter partneréről?

A Seqirus egy olyan integrált gyógyszeripari vállalat, amely Ausztráliában és Új-Zélandon egyes, specializált készítmények és az elsődleges ellátásban használatos gyógyszerek és oltások területén rendelkezik szakértelemmel. A Seqirus értékesítő- és marketing hálózata számos díjat nyert és elismerten vezető helyen állnak a gyógyszeriparban. A Seqirus a Melbourne-ben, Ausztráliában székhellyel rendelkező CSL Limited tagvállalata. A CSL vállalatcsoport több mint 22 000 alkalmazottat foglalkoztat a világ több, mint 60 országában. A Seqirust 2015. július 31.-én alapították azt követően, hogy a CSL felvásárolta a Novartis influenza oltóanyag üzletágát, azt követően pedig egybeolvasztotta a bioCSL-lel. A világ egyik legnagyobb influenza oltóanyag gyártójaként, a Seqirus hozzájárul az influenza globális visszaszorításában, a vállalat transzkontinentális jelleggel vesz részt a pandémiás felkészülésben. A Seqirus a legmodernebb gyártókapacitással rendelkezik az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában és mind tojás alapú, mind pedig sejtalapú technológiát használ az influenza oltóanyag előállításához. A vállalat jelentős K+F kapacitással, széleskörű és jól differenciált termékportfolióval és több mint 20 országban kereskedelmi jelenléttel rendelkezik.

Felpattant az árfolyam

A Richter árfolyama az első negyedéves gyorsjelentés után az elmúlt napokban nagyot esett, szerdán azonban ismét emelkedéssel próbálkozott meg a részvény, majd a mai bejelentés után az árfolyam tovább tudott emelkedni, a Richter árfolyama 1,8 százalékkal került ma feljebb.

Jó hír a Richtertől, ausztrál és új-zélandi értékesítésről írt alá megállapodást