HU Language HU
június 6, 2019 0

Első látásra kedvezőnek tűnik, hogy az USA külkereskedelmi hiánya csökkent áprilisban, a háttérben azonban igencsak negatív folyamatok húzódnak meg. Nem elég, hogy az export és az import is csökkent, még a Kínával szembeni külkereskedelmi deficit is emelkedett, aminek Donald Trump nem fog örülni.

Áprilisban 50,8 milliárd dollárra csökkent az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya a márciusi 51,9 milliárdról, derült ki a kormányzat csütörtökön közzétett adataiból. Mindez nem lepte meg az elemzőket, azonban a kivitel és a behozatal alakulása már nem ad okot túlzott optimizmusra.

Az export 2,2%-kal esett vissza, amit a csökkenő repülőgép, kőolajtermék és autóalkatrész-kereskedelem okozott. A repülőgépek kivitelében a Boeing-botrány okozta a csökkenést, aminek óriási hatása volt a teljes exportra. Az import szintén 2,2%-os visszaesést szenvedett el, amit többek között a vegyi anyagok, mobiltelefonok és autók behozatalának csökkenése okozott.

A Kínával szembeni külkereskedelmi hiány – amit Donald Trump elnök mindenképpen csökkenteni akar – áprilisban 30%-kal emelkedett, megközelítve a 27 milliárd dollárt, vagyis úgy tűnik, hogy a vámok egyelőre nem tudják lecsökkenteni az amerikai deficitet. Azonban ideje lenne, hogy Trump azt is belássa: az amerikai gazdaság már lassul a kereskedelmi háború miatt, amit a feldolgozóipar gyenge teljesítménye mellett az export és az import alakulása is jelez.

2019.06.02 07:23 Kína nem riad vissza a kereskedelmi háborútól
2019.05.23 17:45 Több száz dollárjába kerül egy átlagos amerikai családnak a kereskedelmi háború
2019.05.31 08:17 Újra odacsapott Trump, senki sincs biztonságban