HU Language HU
május 14, 2019 0

A falusi CSOK részleteinek tegnapi meghirdetésével lényegében teljessé vált az Orbán Viktor által februárban beharangozott családtámogatási csomag. Egyetlen táblázatban foglaltuk össze, milyen új támogatásokat vehetnek igénybe július 1-jétől a jogosult családok. Jó időzítéssel, legalább három gyerek vállalásával és bizonyos feltételek teljesítésével akár 30+15 milliós összeg is elérhető.
Februárban hétpontos családtámogatási akciótervet jelentett be a miniszterelnök, az ennek megvalósításához szükséges jogszabályokat pedig az elmúlt három hónapban fogadta el az Országgyűlés és a kormány. Tegnap a falusi CSOK részletei is megjelentek.Elvesztél az új családtámogatásokban? Itt a mindent összefoglaló táblázat Ahogy korábban írtunk róla, szélsőségesen kedvező esetben akár 27,5 millió + 15 millió forintnyi támogatást, illetve kedvezményes hitelt is igénybe vehetnek a még gyermek nélküli fiatal házasok (különböző időpontokban összesen), amennyiben például

 • új építésű ingatlanra vagy kistelepülési használt ingatlanra három gyermek vállalásával 10 millió forintos CSOK vesznek igénybe,
 • 10 milliós kamatmentes babaváró hitelt vesznek fel, amelynek akár az egésze támogatássá válhat, ha a hitelfelvételkor az első gyermek már úton van, a továbbiak pedig 3-3 éven belül érkeznek (ekkor ugyanis végig felfüggesztve marad a törlesztés),
 • az esetlegesen már meglévő jelzáloghitelből három gyerekre 5 millió forintot (1 milliót a második, 4 milliót a harmadik gyermek után) engednek el nekik,
 • a harmadik gyermek születése után 2,5 millió forint állami támogatást vesznek fel 7 személyes új autó vásárlásához (a vételár feléig),
 • a CSOK mellé akár 15 millió forintos kamattámogatott (legfeljebb 3%-os kamatozású) hitelt vesznek fel (két gyerek után ez maximum 10 millió).


Mindezt a második gyermek születésével vagy örökbe fogadásával a nő diákhitele felének elengedése, a harmadik gyermek születésével a nő diákhitele egészének az elengedése is kiegészítheti, így akár 30+15 millió forintot is igénybe vehet az érintett fiatal pár, a legalább négy gyermeket vállaló nők pedig teljes szja-mentességet is kapnak.

Az ígért táblázat alapján persze rengeteg számú egyéb kombináció lehetséges:

Elvesztél az új családtámogatásokban? Itt a mindent összefoglaló táblázat

Klikk a képre!


Igazi újdonságot a fentiek közül a babaváró hitel és a falusi CSOK jelent, most ezek legfontosabb tudnivalóit foglaljuk össze.

Babaváró hitel/támogatás

A babaváró program 10 legfontosabb tudnivalója szerintünk:

 • A kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg.
 • Kamatmentes és szabad felhasználású a hitel, ingatlanfedezet sem kell hozzá, ugyanis ezt az állam készfizető kezessége „pótolja”.
 • A hitel vissza nem térítendő támogatássá alakulhat: a második (a hitelfelvételt követően születő vagy örökbefogadott) gyermek érkezése után az aktuális tartozás 30%-át, a harmadik után az aktuális tartozás 100%-át engedik el, és minden egyes gyermek érkezése után 3 évre felfüggesztik a tartozást.
 • Legfeljebb 10 millió forintig, legfeljebb 20 évre és legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vehető fel a hitel.
 • Azok a házaspárok igényelhetik, akiknél a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét. Legalább az egyik házasfél legalább 3 éve tb-jogosult vagy felsőoktatási tanulmányokat folytat(ott). Legalább az egyik házastársnak az első házasságában kell élnie, meglévő gyermek nem akadály.
 • A hitelintézetek saját általános belső szabályaik szerint minősíthetik hitelképesnek az igénylőket.
 • A hitelkérelmet a benyújtást követő 10 napon belül el kell bírálniuk a folyósító hitelintézeteknek.
 • Nem számítható fel díj a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért sem, viszont az államnak évente a fennálló kötelezettség 0,5%-ára rúgó díj jár egy év alatt.
 • A hitel azáltal kamatmentes, hogy az állam (jelenlegi hozamkörnyezet alapján 5% körüli) kamattámogatást nyújt hozzá 5 éves kamatperiódussal.
 • Ha 5 éven belül baba érkezik (akár örökbefogadással), akkor a hitel végig kamatmentes marad, ellenkező esetben vissza kell fizetni a már igénybe vett (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján évi 5%-os) kamattámogatást, és megnő a hitel kamata (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján legfeljebb közel 8%-ra).

Falusi CSOK

Ami pedig a legrissebb intézkedést illeti, a falusi CSOK-ot illeti:

 • Használt lakás, tanya, birtokközpont vásárlására ÉS ezzel egyidejűleg korszerűsítésére és/vagy bővítésére lehet igénybe venni 2022. június 30-áig.
 • A települési körbe az olyan ötezer lélekszám alatti helységek tartoznak, amelyek népessége 2003-2018 között csökkent, továbbá azok, amelyek a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók.
 • A támogatás abban az esetben is igényelhető korszerűsítésre és/vagy bővítésre, ha korábban az adott lakásra már vettek igénybe CSOK-ot.
 • Ha valaki a korszerűsítési és/vagy bővítési munkálatokat nem teljesíti, a folyósított családi otthonteremtési kedvezményt – ideértve annak a lakás vásárlására számított összegét is a folyósítás napjától számított, Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten köteles visszafizetni.
 • Korszerűsítési munkálatnak számít (egyszerre többre is igényelhető a támogatás) a víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel, központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is, az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • kémény építése, korszerűsítése, belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást, a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.
 • Lakás bővítésének minősül továbbra is a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is; emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás akkor, ha az emelet-ráépítés vagy tetőtér-beépítés révén nem jön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás,
 • A meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása viszont nem minősül a lakás bővítésének. A bővítés révén a lakás hasznos alapterületének el kell érnie a) egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert, b) két gyermek esetén az 50 négyzetmétert, c) három gyermek esetén a 60 négyzetmétert, d) négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert.
 • A vásárlásra, valamint korszerűsítésre és/vagy bővítésre egy gyermek megléte vagy vállalása esetén legfeljebb 600 000 forint, két gyermek megléte vagy vállalása esetén legfeljebb 2 600 000 forint, három vagy több gyermek megléte vagy vállalása esetén legfeljebb 10 000 000 forint igényelhető. Ebből a lakásvásárlásra fordított összeg nem haladhatja meg az összeg 50%-át, korszerűsítésre és/vagy bővítésre pedig összesen legfeljebb 300 000, 1 300 000, illetve 5 000 000 forint igényelhető.
 • Ha valaki a kérelem a benyújtását megelőzően vett fel CSOK-ot a korszerűsíteni és/vagy bővíteni kívánt lakáshoz, akkor ugyanazon gyermek után igénybe veheti a korszerűsítési/bővítési támogatást, és nem kell levonni az összeg kiszámítása során a már igénybe vett CSOK-ot.
 • A falusi CSOK igénybe vételéhez az adott időpontban tb-vel, illetve legalább egy éve (legfeljebb 30 nap megszakítással folyamatosan) tb-vel, felsőoktatási jogviszonnyal vagy külföldi tb-jogviszonnyal kell rendelkezni. A 10 milliós támogatás igénybevételéhez az igénylőnek vagy házaspár, élettársak esetén legalább egyik félnek legalább 2 éves ilyen jogviszonnyal kell rendelkeznie.
 • A korszerűsítési munkákat a támogatási szerződés megkötésétől számított három éven belül kell teljesíteni, amelyet a hitelintézet helyszíni szemlét követően állapít meg. A korszerűsítéshez igényelt megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény esetén a vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt a korszerűsítési munkák elvégzésének hitelintézet által történő megállapításától kell számítani.
 • A falusi CSOK-hoz 10, illetve 15 millió forint erejéig legfeljebb 3%-os kamatozású kamattámogatott kölcsön („CSOK-hitel”) is igényelhető, a korszerűsítésre vagy bővítésre felvett összeg nem haladhatja meg az 5, illetve 7,5 millió forintot.

A HelloVidék falusi CSOK településkeresője – információk, lakásárak, települési statisztikák.