HU Language HU
május 14, 2019 0

Nagy nap lesz a szerdai, ugyanis érkeznek az első negyedéves GDP-adatok és a várakozások szerint a magyar gazdaság kifejezetten jól teljesíthet, főként ha a többi régiós országgal vetjük össze a hazai teljesítményt.

Parádés első negyedéve lehetett magyar gazdaságnak – írtuk saját elemzői felmérésünk alapján. A Portfolio által megkérdezett elemzők prognózisainak konszenzusa szerint a GDP-növekedés 5,1%-os lehetett, ez megegyezik az előző két negyedév kiigazítatlan adatával. A bizonytalanság azonban óriási: az előrejelzések 4,2 és 6% között szóródnak.

Most a Bloomberg számolt be arról, hogy az első negyedév az egész kelet-közép-európai régió számára kifejezetten jól sikerülhetett. A hírügynökség elemzői konszenzusa szerint mindegyik régiós gazdaság az euróövezet növekedési ütemének legalább kétszeresét produkálhatja (év/év alapon).

Liam Peach, a Capital Economics londoni közgazdásza szerint a térség gazdaságainak növekedési üteme kitarthatott az idei első negyedévben, miután a belső kereslet kompenzálta a gyengébb exportteljesítményt, amit az eurózóna gyengesége okozna. Közben pedig a hitelkamatok továbbra is történelmi mélységben vannak néhány térségbeli országban.

Emellett vannak még optimizmusra utaló jelek: Lengyelország nemrégiben jelentett be egy 10 milliárd dollár értékű, több évre vonatkozó gazdasági stimulust, a családtámogatások növelésével és az adóterhek könnyítésével. A magasabb bérek, a munkaerő hiánya pedig tovább fűtik a magyar gazdaság belső fogyasztását, ahol egyébként a BMW idén kezdheti el építeni debreceni gyárát (bár ezzel épp ellentétes hírek jelentek meg vasárnap a német sajtóban).

A Bloomberg táblázatából az is kiderül, hogy

2019 első negyedévében a magyar gazdaság 4,9%-kal bővülhetett éves alapon, ami minden más régiós ország GDP-növekedési ütemét meghaladhatja (a második Lengyelország lehet 4,4%-os ütemmel, Románia a harmadik 4,1%-kal).

Mindezek fényében kifejezetten érdekes lesz látni a szerda reggel érkező GDP-adatokat. A Portfolio reggel szokás szerint jelentkezik azonnal az adatokkal és azok gyorsértékelésével.