HU Language HU
május 31, 2019 0

Donald Trump újabb vámemelést jelentett be, ami alaposan elrontotta a tőkepiaci hangulatot, a befektetők attól tartanak, hogy tovább durvul a globális kereskedelmi háború, emiatt estek ma a tőzsdék. A hazai részvényindex végül mérsékelt eséssel zárta a napot, a BUX 0,4 százalékos eséssel fejezte be a pénteki kereskedést.

Mérsékelt mínuszban zárta a pénteki kereskedést a BUX 2019.05.31 17:16

Bár a pénteki kereskedés negatív hangulatában a hazai részvényindex 1,4 százalékos mínuszban is járt, a BUX a nap végére a korábbi esésének nagy részét ledolgozta, a magyar tőzsde végül 172 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 1 százalékos esés után 12 150 forinton zárt, a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 3 276 forinton fejezték be a pénteki kereskedést, míg a Richter stagnált, a gyógyszergyártó részvényei 5 230 forinton búcsúztak a hét utolsó napjától. A pozitív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég részvényei 0,7 százalékos erősödés után 417 forinton zártak.

Esnek a tengerentúli tőzsdék 2019.05.31 15:37

Eséssel indult a hét utolsó napja a tengerentúli tőzsdéken, miután a piaci szereplők a globális kereskedelmi háború miatt aggódtak. A hangulatot Donald Trump újabb vámemelése vetette vissza, miután az amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, míg az ügyről a Fehér Ház által kiadott elnöki nyilatkozat kiemelte, hogy a Mexikóból érkező árukra kivetett vámot minden hónap 1-jétől újabb 5 százalékkal emeli majd az Egyesült Államok, így október 1-jétől a vámteher már 25 százalékot tehet majd ki.

A növekedési kilátások romlásával kapcsolatos félelmek, és a kereskedelmi háborús aggodalmak fokozódása együttesen vetette vissza a részvénypiacok hangulatát, a tengerentúli tőzsdék esnek pénteken, a Nasdaq 1,3 százalékos esése mellett az S&P500 1,2 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 258 pontos mínusz mellett 1,1 százalékot esett.

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek 2019.05.31 14:37

Az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek pénteken, miután Donald Trump vámemelése után ismét felerősödtek a kereskedelmi háborús félelmek, a régiós tőzsdék mindemellett felemásan teljesítenek, a bécsi börze 1,3 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 0,1 százalékkal került ma feljebb, míg a lengyel WIG 0,2 százalékkal került feljebb. A magyar tőzsde lejjebb került, a BUX 6,3 milliárd forintos forgalom és 441 pontos mínusz mellett 1,1 százalékkal került lejjebb, a hazai blue chipek kivétel nélkül esnek, míg a BUX komponensei közül a Waberer’s és az AutoWallis részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Milyen bankot vehet már megint az OTP? 2019.05.31 14:16

Kezdődik az egyik legnagyobb szerb bank, a Komercijalna privatizációja, az OTP-t is szóba hozták a bankkal. Megnéztük, mit érdemes tudni a szerb pénzintézetről.

tovább a cikkhez…

A kereskedelmi háborús aggodalmak miatt esnek az európai tőzsdék 2019.05.31 13:05

A pénteki kereskedés második felére ráfordulva tovább esnek az európai tőzsdék, miután a befektetők a globális kereskedelmi háború miatt aggódtak. A hangulat azt követően romlott el, hogy az amerikai elnök tegnap bejelentette, hogy június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, míg az ügyről a Fehér Ház által kiadott elnöki nyilatkozat leszögezi, hogy a Mexikóból érkező árukra kivetett vámot minden hónap 1-jétől újabb 5 százalékkal emeli majd az Egyesült Államok, így október 1-jétől a vámteher már 25 százalékot tehet majd ki. Minderre válaszul Mexikó erőteljes válaszlépéseket helyezett kilátásba.

A hangulatot tovább ronthatta a vártnál gyengébb kínai makroadat is, miután a májusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 49,4 pontra süllyedt, míg az elemzők 49,9 pontra számítottak az előző havi 50,1 pont után. A mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi, így a befektetők egy része alighanem a kínai gazdaságélénkítő intézkedésének hatékonysága miatt.

A tengerentúli piacnyitás felé közeledve az irányadó európai részvényindexek továbbra is esnek, a CAC40 1,7 százalékos esése mellett a német tőzsde 2 százalékkal került ma lejjebb, a DAX komponensei közül az autógyártók részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Napi limittel emelkedik az Est Media árfolyama 2019.05.31 11:48

Az Est Media árfolyama az elmúlt napokban nagyot esett, az árfolyam a kritikus, a 81 forintos szint közelében található támasz alatt zárt be tegnap, ami az elmúlt hónapok folyamán háromszor is sikerrel állta útját a további esésnek. Pénteken azonban fordulat következett, az Est Media árfolyama felpattant, a részvények 18,6 százalékkal kerültek ma feljebb ma délelőtt, bár ezt követően a kezdeti lendület kissé alábbhagyott, azonban a pénteki kereskedés második felére ráfordulva az árfolyam már napi limittel emelkedett.

A társaságnál az utóbbi időszak folyamán fontos események történtek, az Est Media közgyűlése két új igazgatósági tagot választott, a cég igazgatóságának tagja lett Papp István, aki korábban a Ciscónál, a T-Systemsnél és a Microsoftnál töltött be vezető pozíciót. Papp Istvánnal a társaság közgyűlése után készített interjúnk ide kattintva olvasható.

Az Est Media árfolyama napi limittel emelkedik ma jelentős forgalom mellett, a 166,6 milliós forgalom 94,7 százalékkal magasabb a társaság részvényeinek ide, átlagos forgalmával összehasonlítva. Az Est Media részvényei az OTP, a Mol, az Opus és a Richter után az ötödik legforgalmasabb részvény ma a magyar tőzsdén.

Nagyot esett a Wirecard árfolyama 2019.05.31 11:44

Lejjebb került a Wirecard árfolyama pénteken, az online fizetési szolgáltatásokat nyújtó cég részvényei azt követően estek nagyot, hogy német lapértesülések szerint a társaság olyan online befektetési szolgáltatók tranzakcióit is kezelte, amelyek a gyanú szerint megkárosíthatták ügyfeleiket, a vonatkozó tranzakciók értéke meghaladhatja a százmillió eurót. A társaság tagadta a vádakat, azonban a lapértesüléseket kifejezetten rosszul fogadták a befektetők, a Wirecard árfolyama 12,2 százalékot esett.

A Wirecard korábban már a hatóságok látókörébe került, miután a Financial Times februárban arról írt, hogy a vállalat szingapúri leányvállalatánál visszaélések fordulhattak elő, az ügy kipattanása után a német felügyelet a cég részvényeinek shortolását két hónapra felfüggesztette az év elején, a shortolási tilalmat április közepén oldott fel a Bafin.

Nagyot esett a Telekom, érdemes már beszállni? 2019.05.31 11:20

Túl vagyunk a Telekom első negyedéves gyorsjelentésén, a közgyűlésen és az osztalékszelvény-vágásán, az árfolyam 14 százalékkal áll lejjebb, mint az idei csúcson, megnéztük, hogyan állnak a cég szempontjából fontosabb témák, és mi látszik a grafikonon. Egy kis update Telekomhoz.

tovább a cikkhez…

Felpattant az Est Media 2019.05.31 11:09

Kezdenek felpörögni az események az Est Mediánál, a társaság nemrég közgyűlést tartott, amelyen két új igazgatósági tagot is választottak, bekerült az Est Media igazgatóságába Papp István, aki korábban a Ciscónál, a T-Systemsnél és a Microsoftnál töltött be vezető pozíciót. A csúcsmenedzser a társasághoz való érkezése után a befektetők egy része valószínűsíthetően elképzelhetőnek tartotta, hogy a céget távközlési tartalommal töltik meg, bár Papp István az Est Media közgyűlése után a Portfolionak adott interjújában nagyon kevés új részletet osztott meg a társaság terveivel kapcsolatban.

Az elmúlt napokban az Est Media nagyot esett, az árfolyam kritikus szint alá került, miután a 81 forintos szint közelében található támasz alatt zárt be tegnap, ami az elmúlt hónapok folyamán háromszor is sikerrel állta útját a további esésnek. Majd a hét utolsó napján jelentős fordulat következett, az Est Media árfolyama felpattant, a részvények 18,6 százalékkal kerültek ma feljebb, érdemben megközelítve ezzel a 20 százalékos napi limitet. Az emelkedés lendülete ezt követően kissé alábbhagyott, az Est Media árfolyama 14,2 százalékkal került ma feljebb. A részvények 79,42 millió forintos forgalom mellett emelkednek, ami 7,2 százalékkal alacsonyabb az Est Media részvényeinek idei, átlagos forgalmával összehasonlítva.

Lejjebb került a BUX, esik az OTP 2019.05.31 10:27

Esnek az európai tőzsdék a hét utolsó napján, miután a Donald Trump által bejelentett új vámok további fokozták a kereskedelmi háborús félelmeket. A negatív tőkepiaci hangulatban a hazai részvényindex eséssel indította a napot, majd a pénteki piacnyitástól távolodva lejjebb került a magyar tőzsde, a BUX 2,2 milliárd forintos forgalom és 399 pontos mínusz mellett 1 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül esnek. A hazai nagypapírok közül 1,2 százalékos esésével az OTP részvényei teljesínek a leggyengébben.

Jól fizetett az orosz gázexport – Megugrott a Gazprom profitja 2019.05.31 09:25

Jelentősen megugrott az orosz állami gázmonopólium Gazprom nyeresége az első negyedévben a magasabb gázáraknak és árbevételnek köszönhetően.

tovább a cikkhez…

Büntetik az európai autógyártók részvényeit 2019.05.31 09:23

A tengerentúli tőzsdék enyhe emelkedése után lejjebb kerültek az ázsiai tőzsdék a hét utolsó napján, a hangulatot a kereskedelmi háborús aggodalmak fokozódása vetette vissza, miután az amerikai elnök tegnap bejelentette, hogy június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, míg az ügyről a Fehér Ház által kiadott elnöki nyilatkozat leszögezi, hogy a Mexikóból érkező árukra kivetett vámot minden hónap 1-jétől újabb 5 százalékkal emeli majd az Egyesült Államok, így október 1-jétől a vámteher már 25 százalékot tehet majd ki. Minderre válaszul Mexikó erőteljes válaszlépéseket helyezett kilátásba.

A hangulatot tovább ronthatta a vártnál gyengébb kínai makroadat is, miután a májusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 49,4 pontra süllyedt, míg az elemzők 49,9 pontra számítottak az előző havi 50,1 pont után. A mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi, így a befektetők egy része alighanem a kínai gazdaságélénkítő intézkedésének hatékonysága miatt. A borús hangulatban a Nikkei 1,6 százalékkal került lejjebb, a hongkongi tőzsde 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji részvényindex 0,2 százalékot esett.

Donald Trump vámbejelentése után a mexikói üzemekkel rendelkező japán autógyártó cégek részvényei estek pénteken, a Toyota 2,9 százalékos esése mellett a Honda 4,4 százalékkal került lejjebb, míg a Mazda 7,1 százalékot esett.

A kereskedelmi háborús feszültség fokozódása után az európai részvényindexek is eséssel indították a napot, a DAX 1,4 százalékos esése mellett a CAC40 1,2 százalékkal került lejjebb. A pénteki piacnyitás után az európai autógyártók részvényei is lejjebb kerültek, a BMW 2,6 százalékos esése mellett a Volkswagen 3,2 százalékkal került lejjebb, míg a FiatChrysler 4 százalékot esett, a Renault árfolyama pedig 4,2 százalékkal került lejjebb.

Folytatódik a növekedés a Wizz Airnél 2019.05.31 09:05

Közel 20 százalékkal nőtt a Wizz Air bevétele a 2019.március végén zárult pénzügyi évében és eredményszinten is javulásról számolt be a légitársaság, bár valamivel kisebb mértékű volt a növekedés a magasabb üzemanyagárak miatt. A társaság optimista az évre, a menedzsment arra számít, hogy tovább nőhet a profit idén.

tovább a cikkhez…

Eséssel indul a hét utolsó napja a magyar tőzsdén 2019.05.31 09:03

A tengerentúli tőzsdék mérsékelt csütörtöki emelkedése után lejjebb kerültek az ázsiai részvényindexek pénteken, miután az amerikai elnök újabb vámemelést jelentett be, Donald Trump június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura. Az elnöki által kivetett újabb vámok alaposan elrontották a tőkepiaci hangulatot. A magyar tőzsdén eséssel indult a hét utolsó napja, a BUX 115 pontos mínusz mellett 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a pénteki piacnyitás után. Az OTP 0,3 százalékos esése mellett a Mol 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,1 százalékot esett, a pozitív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég árfolyama 0,2 százalékkal került feljebb.

Uber: itt a szokásos milliárdos veszteség 2019.05.31 08:48

Továbbra is milliárd dolláros veszteséget termel az Uber – derül ki a társaság első, tőzsdei vállalatként közzétett gyorsjelentéséből. A vállalat masszívan költekezik, hogy felépítse az élelmiszer-kiszállító és áruszállító üzletágát, így hiába nőtt a bevétel 20 százalékkal az egy évvel korábbi szinthez képest, eredményszinten nincs javulás.

tovább a cikkhez…

Újra odacsapott Trump, senki sincs biztonságban 2019.05.31 08:17

Az amerikai elnök meglepetésre újabb vámok kivetését jelentett be tegnap este, a Mexikóval szemben hamarosan életbe lépő, 5 százalékról akár 25 százalékra is emelkedő vámteher híre hullámokat vetett a globális tőkepiacokon.

tovább a cikkhez…

Donald Trump újabb vámemelése nyomasztja a tőzsdéket 2019.05.31 08:15

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A szerdai esést követően enyhe erősödéssel vágtak neki a hét negyedik napjának a tengerentúli tőzsdék, a kereskedés vége felé haladva azonban ismét a negatív tartomány felé araszoltak a főbb indexek, majd a tegnapi piaczárásra sikerült előző napi záróértékük fölé visszakapaszkodniuk, bár a hangulatra a növekedési kilátások romlásával félelmek mellett a kereskedelmi háborús aggodalmak vetettek árnyékot. A Dow végül 43 pontos erősödés után 0,2 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,2 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 0,3 százalékos emelkedéssel zárta a csütörtöki kereskedést.

Mérsékelt emelkedéssel zárta a hét negyedik napját a magyar tőzsde, a BUX 159 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,3 százalékos erősödés után 12 270 forinton zárt, a Mol 1,1 százalékkal került feljebb, az olajcég papírjai 3 280 forinton zártak, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékos erősödés után 414 forinton zárt. A negatív kivételt a Richter jelentette, a gyógyszergyártó részvényei 0,2 százalékos esés után 5 230 forinton zárták a csütörtöki kereskedést.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék enyhe emelkedése után lejjebb kerültek az ázsiai tőzsdék a hét utolsó napján, a hangulatra a kereskedelmi háborús feszültség nyomta rá bélyegét, miután Donald Trump csütörtökön bejelentette, hogy június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, az ügyről a Fehér Ház által kiadott elnöki nyilatkozat leszögezi, hogy a Mexikóból érkező árukra kivetett vámot minden hónap 1-jétől újabb 5 százalékkal emeli majd az Egyesült Államok, így október 1-jétől a vámteher már 25 százalékot tehet majd ki. Minderre válaszul Mexikó erőteljes válaszlépéseket helyezett kilátásba. A Nikkei 1,7 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,4 százalékkal került lejjebb, a sanghaji tőzsde pedig 0,3 százalékot esett, Ázsia más részein nem volt egyértelmű az irány, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékos erősödése mellett a szingapúri tőzsde 0,8 százalékkal került lejjebb. Az amerikai elnök vámbejelentése után a mexikói üzemekkel rendelkező japán autógyártó cégek részvényei estek pénteken, a Toyota 2,7 százalékos esése mellett a Honda 4,2 százalékkal került lejjebb, míg a Mazda 7,1 százalékot esett. Kínából mindemellett érkezett egy, a vártnál gyengébb makroadat is, a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értéke májusban 49,4 pontra csökkent, míg az elemzők 49,9 pontot vártak. Az amerikai határidős részvényindexek esést mutatnak ma reggel, a határidős Dow 186 ponttal került ma lejjebb, míg a határidős DAX 123 pontos esése 1 százalékos esést vetíthet előre a pénteki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A hét utolsó napján beérkező makroadatok és vállalati gyorsjelentések mellett a befektetők a kereskedelmi háborús hírekre fókuszálnak majd, miután az amerikai elnök tegnap bejelentette, hogy június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura.

Mire érdemes ma figyelni?

Pénteken a KSH az első negyedéves, részletes GDP-adat mellett az első negyedéves külkereskedelmi statisztikáit teszi közzé. A hét utolsó napján az áprilisi, kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex mellett Németországból az áprilisi kiskereskedelmi forgalmi adatsorra és a májusi inflációs mutatóra figyelnek majd a befektetők.

Donald Trump újabb vámemelése nyomasztja a tőzsdéket

Pénteken teszi közzé beszámolóját a WizzAir.

Donald Trump újabb vámemelése nyomasztja a tőzsdéket

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Donald Trump újabb vámemelése nyomasztja a tőzsdéket