HU Language HU
május 31, 2019 0

Májusban megingott a tőkepiaci árfolyamok hónapok óta tartó stabil növekedése a kínai-amerikai kereskedelmi csörte miatt, nem tett jót a befektetői hangulatnak az sem, hogy Trump elnök bejelentette: Mexikóra is vámokat tervez kivetni. A magyar befektetési alapokat kezelő profi szakemberek szerint kifizetődő volt idén a „Sell in May and go away” stratégiát követni és az év eleje óta elért hozamokat realizálni, majd inkább hazai állampapírokban kiülni a viharosnak ígérkező következő hónapokat.

A „Portfólió-ajánlók” sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a májusi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben hét alapkezelő szerepeltette magát.

A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Aegon Alapkezelő, Amundi Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Erste Alapkezelő, MKB-Pannónia Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

Sell in May

Évek óta nem nyújtottak olyan gyenge májusi teljesítményt az amerikai tőzsdék, mint idén, aki a „Sell in May and go away” stratégiát alkalmazta, most komolyabb árfolyam-veszteséget úszhatott meg. A mínuszok oka elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi háború újbóli felhevülése volt, melyet Trump elnök még megfejelt egy Mexikóra kivetett importvám-csomaggal is.

A magyar alapokat kezelő profi befektetők többsége úgy gondolja, a piacokat a következő hetekben-hónapokban is a két nagyhatalom közt dúló kereskedelmi vita befolyásolja majd. Van, aki szerint sikerül majd tető alá hozni a megállapodást, viszont bármikor adódhat egy újabb fordulat. Egy másik portfóliómenedzser szerint akár Fed-kamatvágásra is sor kerülhet, ha elkezd meglátszani a kereskedelmi ellentétek hatása az amerikai-európai gazdaságok teljesítményén.

Több portfóliómenedzser is akad, aki defenzívebb befektetési pozíciókat javasol, hiszen úgy vélik, megvan a kockázata annak, hogy az Egyesült Államok gazdasági növekedése lassulhat, sőt, még akár recesszióba is fordulhat. Egy szakember megjegyzi: a tech-szektor most különösen problémás.

Európával kapcsolatosan van, aki megjegyzi, hogy bár az EP-választások végével csökkentek a kockázatok, a Brexit és az USA-Európa kereskedelmi vita még mindig elvarratlan szál. Többen is biztonságos szigetként gondolnak egyébként a profik közül a magyar eszközökre, ezen belül is az állampapírokra.

Zsákoljuk a kötvényeket?

A profi befektetők mintaportfólióinak allokációján jól látszik, hogy inkább a profitrealizálást és a biztonságosabb eszközökbe való befektetést tartják kifizetődőnek a szakértők.

Ahogy ez korábban lenni szokott, a legnépszerűbb eszközök kategóriáját az alternatív befektetések adják, ezeket a részvények, majd a kötvények és a pénzpiaci eszközök adják a mintaportfóliókban.

Sell in May: elárulják a profik, hova érdemes menekülni a részvényekből

A részletes bontásból persze kiderül, hogy a legnagyobb eszközkategóriát a pénzpiaci eszközök adják, ezt követik az abszolút hozamú eszközök, majd a hazai kötvények, állampapírok.

Sell in May: elárulják a profik, hova érdemes menekülni a részvényekből

Az alábbi ábrán jól látszik, hogy a befektetési szakemberek most a kötvényeket, ezen belül is inkább a hazai kötvényeket tartják jó befektetésnek a következő hónapokra nézve és részvénykitettségüktől inkább igyekeznek megszabadulni.

Sell in May: elárulják a profik, hova érdemes menekülni a részvényekből

Hosszabb távú trendeket szemlélve elmondhatjuk, hogy folytatódott a részvények év eleje óta tartó súlycsökkenése a mintaportfóliókban, míg az alternatív eszközök súlya tovább növekedett.

Sell in May: elárulják a profik, hova érdemes menekülni a részvényekből

A pontosabb kép miatt érdemes elolvasni az alapkezelők egyedi portfólió ajánlóit is, amelyben részletesen is kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről. Az egyes ajánlókat az alábbi linkeken közvetlenül is elérheti:


A portfólió-ajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a Portfolio olvasóinak, milyen tényezőket érdemes fontolóra venni egy közepes kockázatvállalású, hosszú távú portfólió összeállításakor. A portfóliók így csupán tájékoztató jellegűek, és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.