HU Language HU
május 30, 2019 0

Június közepén indul a híres-hírhedt kanadai pszichológus, Jordan B. Peterson saját közösségi médiaplatformja – árulta el a Portfolio kérdésére a szakember budapesti látogatása során. A rendszer vegyítené a Facebook, a Patreon, a Youtube és az online könyvesboltok elemeit, viszont a szólásszabadság védelmében nem cenzúrázná az alkotókat.

A Brain Bar meghívásából Budapesten ad elő csütörtök délután Jordan B. Peterson, klinikai pszichológus, egyetemi tanár, író és vlogger, aki többek közt a 12 szabály az élethez című bestseller szerzője is. Délelőtt egy zárt sajtóeseményen válaszolt újságírói kérdésekre, ahol a készülő közösségi médiaplatformjáról kérdeztük a szakembert.

Jordan Peterson elárulta, hogy júniusban indul el az új közösségi oldala, melynek célja az lesz, hogy megkerülje a jelenleg széles körben népszerű tech-cégek által alkalmazott (gyakran politikai alapú, sokak által lényegében cenzúraként értelmezett) tartalomszűrést.

Célunk, hogy kezdjünk valamit azokkal a problémákkal, melyek más közösségi médiahálózatokat mérgeznek. Az alapszabályunk az lesz, hogy ha tartalomszolgáltató vagy a platformunkon, nem fogjuk megszüntetni a csatornádat, hacsak nem kényszerít erre az amerikai bíróság végzése

– mondta Peterson.

Mint ismert, a közösségi médiaoldal ötletét azután találta ki Peterson – Dave Rubin libertariánus amerikai politikai kommentátorral közösen -, miután a Patreon figyelmeztetés nélkül törölte Carl Benjamin (művésznevén Sargon of Akkad), egy brit saját elmondása szerint klasszikus liberális (ellenfelei szerint inkább szélsőjobboldali) vlogger, majd később a UKIP-színeiben induló politikus fiókját. Ezután több ismert tartalomgyártó is fiókjának törlésével bojkottálta a szolgáltatót, többek közt Sam Harris idegsebész-filozófus, Dave Rubin és maga Peterson is.

Peterson ma kérdésünkre elmondta, hogy csak szűk körnek nyitják meg az oldalt, a tesztek viszont már most is folynak. Egyelőre számos kérdés marad még tisztázatlanul az oldallal kapcsolatosan, például

  • hogy mennyire fognak nyitni szélesebb körnek a későbbiekben,
  • hogy inkább közösségi médiumként vagy kiadóként gondoljanak-e magukra, utóbbi esetben ugyanis tudják előszűrni a tartalmat, viszont ez is egy fajta cenzúrát jelent, ami nem feltétlen fér össze a szólásszabadság elvét követő oldallal.

Hozzátette: a legvalószínűbb, hogy az oldal a mindenki számára elérhető és az előzetes jóváhagyásos rendszerek egy hibridjeként fog működni hosszabb távon.

A szakember elmondta, hogy egyébként for-profit céget alapítanak, ennek oka pedig többek közt az is, hogy ha nem teljesítnek jól, „meghalnak”, ez pedig egyfajta minőségi kontrollt is jelent.

Viszonylag alacsony az esélye annak, hogy sikerrel járunk, mert ez egy nagyon nehéz vállalkozás; meglátjuk, hogy mi lesz. De már nem vagyok a Patreonon, mert szerintem hibáztak – többször is

– mondta el Peterson. Hozzátette: egyébként egy jó csapat üzemelteti a rendszert, jól néz ki és olyan tulajdonságokkal rendelkezik, melyekkel más platformok nem.

A platformon lehet majd:

  • videókat, podcastokat tölteni, melyeket időbélyegekkel, szövegmagyarázatokkal láthatunk el,
  • e-bookokat publikálni, ezekkel kapcsolatosan visszajelzést adni, dialógusokat indítani,
  • egy szavazórendszerrel és komolyabb minimum karakterlimittel tartják majd féken a trollkodást; Peterson reméli, hogy a hosszabb kommentek majd mérséklik az impulzív reakciók gyakoriságát is.


Jelenleg egyébként befektetőket is keresnek, akik támogatnák az egyelőre béta szinten működő közösségi médiát.

Korábban egyébként Petersonon kívül más is próbálkozott a szólásszabadságot semmilyen módon nem korlátozó közösségi médiaplatform elindításán: a Gab nevű közösségi oldal erre egy példa, amely a moderáció hiánya miatt szélsőségesek melegágya lett. Azt még nem tudni, hogy gátolná meg a pszichológus, hogy az ő közösségi médiuma is hasonló sorsra jusson.

Egy kérdésére válaszolva Peterson elmondta, hogy szerinte a Facebook halálát fogja okozni, hogy nem tudják szabályozni a platformon megjelenő tartalmat, de próbálkoznak vele, technikailag viszont ez nem lehetséges.

Mi alapján döntjük el, hogy mik az álhírek? A hírek 95%-a nem teljesen pontos. A tudomány 95%-a nem teljesen pontos. Hibákkal, elfogultan, tudatlanul, féligazságokkal kommunikálunk egymással. Nincs rá mód, hogy ezt szabályozzuk

– fogalmazott a szakember. Úgy véli, ahhoz, hogy hatékonyan lehessen felügyelni a közösségi oldalakon működő tartalmat, a felhasználói számnál nagyobb felügyelőtestületet kellene üzemeltetni, ez pedig egyszerűen kivitelezhetetlen és úgy gondolja, erkölcsileg nem is indokolt.

Peterson beszélt az irreális utópiára való törekvés károsságáról, a zsidó-keresztény erkölcs visszaalításának fontosságáról, az erőalapú társadalomszervezés tévességéről és a biológia pszichológiából való kivételének hátrányairól is.

A szakember azt is felfedte, hogy augusztusban új könyve jelenik meg, ennek címe „Beyond Mere Order: 12 More Rules of Life (vagyis Az egyszerű renden túl: az élet újabb 12 szabálya) lesz és többek közt az erőalapú, patriarchális hierarchiákhoz való viszonyát is bemutatja.

Címlapkép: Getty Images Hungary / Chris Williamson