HU Language HU
május 20, 2019 0

A jelentősebb tengerentúli tőzsdeindexek is gyengüléssel zártak hétfőn. Az esésben élen jártak a Huawei-botrány által sújtott technológiai szektor részvényei.

A Dow végül körülbelül 0,3 százalékos, az S&P 500 index közel 0,7 százalékos, a technológiai cégek által dominált Nasdaq kompozit indexe pedig közel 1,5 százalékos gyengüléssel állt záráskor.

Gyengültek a tengerentúli tőzsdék

A hangulatot az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokról a hétvégén érkező kellemetlen hírek is lehúzták, amelyek szerint az egyeztetések zsákutcába jutottak. Ettől nem függetlenül a Huawei-botrány továbbgyűrűzése is rontotta a vételi kedvet. A Sprint-részvény árfolyama ugyanakkor szinte kilőtt hétfőn, és közel 20 százalékot erősödött, miután az Amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) elnöke támogatta a távközlési vállalat tervezett összeolvadását az amerikai T-Mobile-lal. (Ugyanakkor egy hétfő délután napvilágott jelentés szerint az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma nem osztja ezt a pozitív álláspontot.)

Gyengültek a tengerentúli tőzsdék

Az előző héten Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke kereskedelmi feketelistára tette a Huawei-t, ami azt jelenti, hogy az amerikai vállalatoknak a jövőben külön engedélyhez kell folyamodniuk az amerikai kormányzattól ahhoz, hogy termékeket adhassanak el a Huawei-nek, majd ezt követően a világ legelterjedtebb mobil operációs rendszere, az Android fejlesztője, a Google bejelentette, hogy felfüggeszti az együttműködést a vállalattal. Azután, hogy feketelistára került a Huawei, nem csak a Google-től kell megválnia, de a chipgyártók, például az Intel, a Qualcomm, a Xilinx és a Broadcom sem fogja alkatrészekkel és szoftverekkel ellátni a kínai céget – jelen állás szerint.