HU Language HU
Hiába Trump biztató szavai, Amerika esésben
május 9, 2019 0

Ahogyan már régóta, ma is az amerikai-kínai kereskedelmi háború körüli hírek határozzák meg a befektetők hangulatát a részvénypiacokon. Mivel most éppen a megegyezés esélyét csökkenteni látszó hírek jelentek meg, az amerikai parketten borús a hangulat.

Nem támadt fel a részvénypiac 2019.05.09 22:26

Csökkenéssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.

!–>

  • A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 139,65 ponttal, 0,54 százalékkal, 25 827,68 pontra csökkent.
  • Az S&P 500-as mutatója 8,76 ponttal, 0,30 százalékkal esett, 2870,66 ponton fejezte be a napot.
  • A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 32,73 ponttal, 0,41 százalékkal csökkent, és 7910,59 ponton zárt.

!–> (MTI)

Hiába Trump biztató szavai, Amerika esésben 2019.05.09 20:08

A kereskedelmi háborús feszültség felerősödése után az amerikai tőzsdék eséssel indították a hét negyedik napját. Az ok az Egyesült Államok és Kína csütörtökön kezdődő kereskedelmi tárgyalásait övező nagyfokú bizonytalanság, és a két ország kereskedelmi konfliktusának kiterjedése. Az első órákban a Nasdaq 1,7 százalékos esése mellett az S&P500 1,4 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 428 pontos mínusz mellett 1,6 százalékkal került lejjebb.

A hangulat a kereskedés további időszakában sem javult. Két órával a zárás előtt a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,59 százalékos, a Standard & Poor’s 500-as mutatója 0,36 százalékos mínuszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,43 százalékos csökkenést jelzett. Ez napon belül kis emelkedést jelent, de a tegnapi záróértékekhez képest még mindig elmaradást jelent.

Ezen a héten az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok eszkalálódása miatti aggodalmak fogták vissza a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot. Donald Trump amerikai elnök múlt vasárnap Twitter üzenetben jelezte Washington szándékát a kínai importvámok megemelésére a folyamatban lévő tárgyalások eredménytelensége miatt. Az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője, Robert Lighthizer megerősítette az elnök bejelentését és közölte, hogy az importvámok megemelésére a héten pénteken kerül sor.

Megszegték a megállapodást. Ezt nem tehetik meg, fizetni fognak érte

– közölte Trump elnök csütörtökön, és bár ezek a szövegek részét képezhetik Trump híresen konfrontatív tárgyalási stratégiájának, a piacok nem nyugodtak meg tőle. Ennek folytán erős csökkenéssel nyitottak az indexek, a veszteségek azonban mérséklődtek, miután Donald Trump azt nyilatkozta, hogy még mindig van esély a megállapodásra.

Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és amerikai partnerei, Steve Mnuchin pénzügyminiszter, valamint Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló csütörtökön, helyi idő szerint délután öt órakor Washingtonban ül össze kétnapos tárgyalásra.

A kínai kereskedelmi kapcsolatokban leginkább érintett vállalatok részvényei gyengültek a legnagyobb mértékben, ennek folytán ágazati szinten a csütörtöki kereskedésben a nyersanyagipar mellett a technológiai vállalatok részvényei szerepeltek a leggyengébben.

2019.05.09 17:23 Mérsékelt eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde

Címlapkép: Andrew Burton/Getty Images

Mérsékelt eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde 2019.05.09 17:23

Ázsiában borús hangulatban telt a csütörtöki kereskedés, a Nikkei 0,9 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 2,4 százalékot esett, míg a sanghaji részvényindex 1,5 százalékkal került lejjebb, a fokozódó kereskedelmi háborús aggodalmak közepette. Az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásait övező bizonytalanság nyomán az európai tőzsdék is nagyot estek csütörtökön, míg a magyar tőzsde csupán mérsékelt eséssel zárta a napot, a BUX 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül egyedül a Richter volt képes emelkedni.

tovább a cikkhez…