HU Language HU
május 24, 2019 0

Kétéves csúcsról látványosan fordult le tegnap a dollárindex, illetve a dollár az euróval szemben és ez abban is segített, hogy a dollárral szembeni forintárfolyam 295 közeléből 292 alá bukott ma reggelre. Kétéves mélypontról ugrott tehát a forint.

Különösebb ok nélkül volt tegnap látványos fordulat a dollárindexben és az euró/dollárban, noha az ok könnyen lehet, hogy „csak” annyi volt, hogy kétéves csúcsra szúrt a zöldhasú és így tömegesen zárni kezdték korábban nyitott, profitot hozó a dollárvételi pozícióikat a befektetők. Ezek hatására szép fordulós gyertya keletkezett a dollárindexben és az euró/dollárban, előbbi 98,4-ről mostanra 97,75-ig, utóbbi 1,1110-ről 1,12-ig változott.

Itt a nagy dollárfordulat?

Itt a nagy dollárfordulat?

A dollár csütörtöki fordulata azután történt meg, hogy a Fed szerda esti kamatdöntési közleményében azt jelezte: egyelőre nem nyúl a kamathoz, megfelelőnek tartja.

2019.05.22 21:49 Türelmes marad a Fed, egy ideig nem lesz kamatemelés

A zöldhasú gyengülése éppen akkor jött, amikor a forint már újabb kétéves mélypontján járt vele szemben és éppen a 295 körüli ellenállást tesztelte az árfolyam. Ha csak technikailag nézzük: az USD/HUF a 295-ös ellenállásról látványosan lefordult, és most már 291,3-körül jár.

Itt a nagy dollárfordulat?

A dollár gyengülése általánosan is jót tesz a feltörekvő piaci devizáknak, így ez a forintot eleve erősítette az euróval szemben. A forint tegnap délután újra tesztelte a 327,5-ös szintet (nyolchavi forintmélypont, ellenállás), majd itt is látványos fordulat következett be, így dupla tető lett az árfolyamban. Jelenleg 326,2-nél álldogál az EURHUF árfolyam a bankközi piacon.

Itt a nagy dollárfordulat?

Itt a nagy dollárfordulat?

Címlapkép forrása: Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images