HU Language HU
május 24, 2019 0

Rekord számú autót értékesíthet az idei második negyedévben a Tesla, megdöntve a tavalyi év utolsó harmadában felállított 90 700 darabos jelenlegi rekordot – legalább is Elon Musk vezérigazgató egy elvileg belső, ám kiszivárgott és nagy nyilvánosságot kapott emailje szerint. A levél nem sokkal a gyenge első negyedéves értékesítési számok megjelenését követően került nyilvánosságra, felkeltve a gyanút, hogy Musk esetleg ismét a jól bevált kommunikációs fegyverrel igyekezett pozitív irányban befolyásolni a piacot. A hír megjelenését követően jelentősen emelkedett napon belül a Tesla-részvény árfolyama.

Értékesítési rekordot érhet el a második negyedévben a Tesla – írja Elon Musk kiszivárgott emailjére hivatkozva a Reuters. Musk mailje szerint – amely a közösségi médiában is megjelent és amelyet egy, az ügyhöz közel álló forrás is hitelesített a Reutersnek – a társaság ezen a héten napi átlag 900 darabot gyártott a Model 3-ból, amivel megközelítette a 7000 darabos heti célt. A szerda késő este elküldött levélben Musk azt írta, a Tesla a második negyedévben eddig (május 21-ig) több mint 50 ezer új megrendelést vett fel.

A Tesla-részvények árfolyama szerdán közel másfél százalékkal erősödött, vélhetőleg nem függetlenül a hír megjelenésétől. Az új információk ugyanis jelentősen csillapíthatták azon befektetői aggályt, mely szerint az értékesítések első negyedéves csökkenését a második negyedévben újabb visszaesés követheti. Ezzel együtt a Tesla-részvények 2016 vége óta a legalacsonyabb árfolyamszinten forognak ezen a héten.

Rekord számú autót adhat el a Tesla - Gyanúsan jókor jött Musk levele

Az értékesítések várható alakulására vonatkozó közlés az egyik első azt követően, hogy Musk és az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) között megállapodás született, amelynek értelmében Musknak előzetesen jóvá kellene hagyatnia a felügyelet ügyvédjével azokat a posztokat a megjelenésüket megelőzően, amelyek érdemi információt tartalmaznak, és így potenciálisan hatással lehetnek az autógyártóra és a részvény árfolyamára. A SEC ugyanis korábban gyakorlatilag tiltott piacbefolyásolással vádolta meg Muskot Twitter-használati szokásaival kapcsolatban.

A Tesla modellek iránti kereslet a befektektetői aggályok egyik első számú célpontjává vált, miután a társaság az amerikai-kínai kereskedelmi háború enyhülése ellenére is gyenge első negyedéves keresletről számolt be az autói iránt. Az első negyedévben 31 százalékkal esett vissza a Tesla által az ügyfeleknek leszállított autók száma, egyúttal figyelmeztetett, ezért a nyereség elérése az év végére csúszhat jelentős részben a Model 3 európai és kínai megnövekedett szállítási idejének következtében. Elon Musk költségcsökkentési tervei pedig csak igazolni tűntek azon félelmeket, melyek megkérdőjelezték, hogy az elektromosautó-gyártó vajon rendelkezik-e elegendő készpénzzel ahhoz, hogy tevékenységét a nyereségessé válásig finanszírozhassa.

Rekord számú autót adhat el a Tesla - Gyanúsan jókor jött Musk levele

A SEC-megállapodás értelmében bármilyen olyan írott megnyilvánulást jóvá kell hagyni a felügyelet szakemberének, amely például aktuális, előre jelzett, illetve becsült termelési, értékesítési vagy leszállítási darabszámokat tartalmaz, és amelyeket azt megelőzően még nem publikált írásban a társaság a jóváhagyást követően. Amennyiben a most nyilvánosságra került email kizárólag belső kommunikáció célokat szolgált, akkor valószínűleg nem volt szükség előzetes jóváhagyatására, ha viszont Musk a nyilvánosságnak is szánta szavait, akkor vélhetően a SEC megerősítésére is szükség lett volna megjelentetéséhez.

A Tesla nem kommentálta, hogy az emailt elküldése előtt látta-e a SEC jogi szakértője vagy hogy egyáltalán tárgyát képezte-e a megállapodásban foglaltaknak.

Címlapkép: shutterstock