HU Language HU
Jövő szerdán jöhet a magyar gazdaság nagy dobása
május 6, 2019 0

A kiskereskedelmi forgalom növekedésének a húsvéthatásnak betudható márciusi lassulása ellenére az első negyedév mutatója élénkülést jelez a tavaly év utolsó negyedéhez mérve, ami biztató előjel a jövő szerdán megjelenő GDP-statisztika előtt – így kommentálták a Központi Statisztikai Hivatla (KSH) legfrissebb adatait az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: a kiskereskedelemi forgalom márciusi növekedése markánsan lelassult a februárihoz képest és jelentősen elmaradt a várakozásoktól. Az első negyedévben azonban meglepően jól, nagyjából a tavalyi utolsó negyedévnek megfelelően teljesített a szektor, amivel a GDP növekedésében betöltött szerepe nem változott. Ez mindenképpen kedvező előjel a jövő heti GDP adatközlés előtt.

Varga Zsombor, az Erste Bank junior makrogazdasági elemzője szerint is a január-márciusi adatok azt támasztják alá, hogy a belső fogyasztás továbbra is a GDP bővülésének hajtóereje maradhat. A stabil belső kereslet azonban magával vonhatja a maginfláció további emelkedését, ami már érzékelhető gyorsulást hozott a legutóbbi inflációs statisztikákban.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint a forgalom márciusi lassulását teljes egészében az indokolta, hogy a húsvét tavaly márciusra, idén pedig áprilisra esett. A húsvét-hatás miatt áprilisban várható élénkülés.