HU Language HU
Közös vállalatot hozhat létre Ázsiában a Telenor
május 6, 2019 0

Közös vállalatot hozhat létre a norvég Telenor és a maláj Axiata Group, a hétfői bejelentés szerint a cégek dél-, és dél-kelet ázsiai operációi olvadhatnak össze, és az így létrejövő vállalatban a Telenor rendelkezne a többségi tulajdonrésszel. A bejelentés után a Telenor árfolyama több mint 4 százalékot emelkedett.

A norvég Telenor és a maláj Axiata Group tárgyalásokat folytat egy közös tulajdonban lévő ázsiai telekomtársaság létrehozásáról, a közel 300 millió ügyféllel rendelkező vállalat létrehozását a felek a költségek csökkentésével a növekedési lehetőségekkel indokolták. Amennyiben sikerül a megállapodást végleges formába önteni, a két társaság dél-, és dél-keleti ázsiai operációinak egyesítésével létrejövő cégben a Telenor várhatóan 56,5 százalékos-, míg az Axiata várhatóan 43,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik majd.

A Telenor és az Axiata közös vállalatának éves árbevételét 13 milliárd dollárra becsülik, míg az EBITDA 5,5 milliárd dolláros lehet a tervezett megtakarítások előtt. A két cég várakozásai szerint a közös vállalat által 5 milliárd dollár körüli megtakarítást érhetnek el, azonban a cégek nem közöltek arra vonatkozóan további információt, hogy a megtakarítást pontosan milyen módon érnék el.

A közös vállalat kilenc országban rendelkezik majd operációval, az összeolvadó cég többek között Malajziában, Thaiföldön, Pakisztánban, Indonéziában Mianmarban és Sri Lankán is jelen lenne. Az Axiata szerint az összeolvadás után a régió egyik legnagyobb árbevétellel és nyereséggel rendelkező társasága jönne létre, amelynek a megerősített pénzügyi pozíciója támogatná az agresszív növekedést és terjeszkedést.

A nem készpénzes tranzakció során a Telenor tanácsadója a Citigroup, míg az Axiata tanácsadója a Morgan Stanley. A bejelentés után a Telenor árfolyama nagyot emelkedett hét első napján, a társaság részvényei 4,2 százalékkal kerültek ma feljebb.

Közös vállalatot hozhat létre Ázsiában a Telenor

(Reuters)