HU Language HU
május 14, 2019 0

A Fehér Ház felülvizsgálja az Iránnal szembeni katonai terveit, az iraki háborút idézi a tervezett csapat mérete – közölt cikket a New York Times saját forrásaira hivatkozva.

Patrick Shanahan ügyvivő védelmi miniszter egy múlt csütörtöki tárgyaláson egy frissített katonai tervet vázolt, melynek keretében 120 ezer katonát küldene az Egyesült Államok a Közel-Keletre, ha Irán megtámadja az amerikai erőket vagy felgyorsítja a nukleáris fegyverkezését – írja a lap. A terv frissítését Trump keményvonalas tanácsadói javasolták, élükön John R. Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval.

Egyelőre azonban még bizonytalan, hogy Trump kivezényel-e ekkora haderőt a Közel-Keletre. Az sem világos, hogy az elnököt tájékoztatták-e a tervről, annak részleteiről, mint például az abban szereplő csapatok méretéről. Amikor hétfőn előkerült ez a kérdés, az USA elnöke azt mondta, hogy meglátja, mi történik Iránnal és ha bármit csinálnak, az nagy hiba lenne.

Amerika európai szövetségesei hétfőn aggodalmukat fejezték ki Washington és Irán egyre feszültebb kapcsolatával kapcsolatban Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek.

A tervben szereplő katonai létszám egyes hadiipari szakértőket sokkolt. A 120 ezer katona ugyanis megközelítené az amerikai erők létszámát, amelyek 2003-ban vonultak be Irakba.

Kedden a feszültséget csak fokozta Marco Rubio floridai republikánus szenátor nyilatkozata, miszerint már csak Ali Hámenei legfelsőbb vezetőn múlik, hogy az Egyesült Államok háborúba vonul-e Iránnal szemben. Nem akarok háborút, nem akarunk háborút, de ez rajtuk múlik – fogalmazott a Szenátus külügyi bizottságának tagja.

Szerinte Trump nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy hírszerző források szerint Irán csapást rendelt el amerikai személyek és amerikai érdekek ellen.