HU Language HU
május 16, 2019 0

A kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátása érdekében szükséges plusz forrás biztosításáról határozott a kormány.

A Magyar Közlönyben megjelentek értelmében a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi önkormányzat általi ellátásának támogatása érdekében 741 468 690 forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány. Az átcsoportosítás a központi költségvetés Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság címe terhére, A helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásai cím javára valósult meg.

A kormány kezdeményezésére az Országgyűlés 2015 novemberében döntött arról, hogy a kéményseprés kikerül az önkormányzatok településüzemeltetési feladatai közül, és azt az állam közfeladatként, térítésmentesen látja el. Az önkormányzatok dönthettek: továbbra is vállalják a feladatellátást vagy átadják azt a katasztrófavédelemnek. Ahol ezt a feladatot az önkormányzatok nem vállalták, ott felbonthatták a kéményseprő-vállalkozóval kötött szerződést; ezeken a településeken 2016 második félévétől a katasztrófavédelem vette át a kéményseprést.

A kabinet az átalakítást azzal indokolta, hogy a rezsicsökkentés keretében ezt a szolgáltatást is felülvizsgálták, és azt tapasztalták, hogy a kéményseprési díjak a többszörösére növekedtek, nagy különbségek alakultak ki a szolgáltatás színvonalában, rendszerességében és árában, és helyenként ellátási zavarok is jelentkeztek azért, mert az önkormányzatok teljes egészében magáncégekre bízták ezt a feladatot. Ezért a lakossági kéményseprést közszolgáltatássá alakították, így akár a katasztrófavédelem, akár az önkormányzat végzi a szolgáltatást, az előzetes írásbeli értesítés szerinti első és második időpontban térítésmentes az ellenőrzés.

Címlapkép: shutterstock