HU Language HU
május 15, 2019 0

Mától, azaz május 15-től kell megfelelniük az alapkezelőknek azon MNB ajánlásnak, amely szerint az új ingatlanalapok és sorozatok esetében a visszaváltási idő hat hónapra hosszabbodik, ami azt jelenti, hogy visszaváltás esetén fél évet kell várni a pénzre. A meglévő alapok és sorozatok esetében forgalmazási maximumot vezetnek be.
Többször is írtunk arról, hogy új ajánlással jött ki az MNB az ingatlanalapokra vonatkozóan, aminek a lényege, hogy az újonnan indított alapok és sorozatok esetében a visszaváltási idő minimum hat hónapra nő (T+180 nap), ami lényegesen hosszabb idő, mint a 3-4 napos eddigi piaci gyakorlat. Az MNB szerint erre azért van szükség, hogy a befektetési jegyek likviditását közelítsék az alapokban lévő eszközök likviditásához, egyfajta lejárati összhangot létrehozva.

Fontos, hogy a meglévő alapok és sorozatok forgalmazása továbbra is lehetséges lesz, azzal a kikötéssel, hogy az alapkezelőknek forgalmazási maximumot kell meghatározniuk minden olyan meglévő ingatlanalapjukra és sorozatukra, ahol a visszaváltási idő nem haladja meg a T+180 napot (gyakorlatilag tehát minden eddigi alapra).

A fenti kikötés az MNB Portfolio-nak megküldött válasza szerint azt jelenti, hogy az újonnan forgalomba hozható befektetési jegyek darabszáma mától már nem emelkedhet. Ha pedig az alapkezelő a befektetési jegyek darabszámának csökkenését követően újból megnyitja az értékesítést, azt már az eredeti forgalmazási maximum értéknél kisebb darabszámmal teheti csak meg az ajánlás szerint.

Az ingatlanalapokban lévő vagyon látványosabb felfutása 2016-ban kezdődött el, 2016 végén, 2017 első felében még volt egy látványosabb felfutás az intézményi befektetők bevásárlásaiban, de onnantól kezdve a háztartások ingatlanalapokban kezelt vagyonának növekedése szinte minden negyedévben meghaladta az intézményi vagyonnövekedést. Ennek köszönhetően tavaly év végére az 1545 milliárd forintos állomány kétharmada lakossági befektetők kezében volt.

Mától él az új szabály: fél évet várhatsz a pénzedre, ha új ingatlanalapot veszel

Kép forrása: Getty Images/Bloomberg