HU Language HU
június 5, 2019 0

Fogadjuk meg Lao-Ce tanácsát: „Wei wu wei – megerőltetés nélkül, csak könnyedén…” – írja a növekedés.hu portálon megjelent cikkében Matolcsy György jegybankelnök, aki tíz távlati célt fogalmaz meg, tíz olyan területet azonosít, ahol világelsők lehetünk 2030-ig.

A tíz pont a következő:

  • Miért is ne lennénk képesek a fejlett országok közül elsőként elérni a demográfiai fordulatot?
  • Képesek vagyunk elérni a fordulatot a felsőoktatásban, aminek révén legalább 1 magyar egyetem kerülhet be a világranglista az első száz helyezettje közé, 2 egyetem a második száz és 3 egyetem a harmadik 100 közé.
  • A világelsőségig repítene minket az egészségügy sikeres fordulata. A 4 kitűnő Orvostudományi Egyetem bázisán a Minnesotában működő Mayo Clinic (az Egyesült Államok legsikeresebb, alapítványi tulajdonban lévő magánkórház komplexuma – a szerk.) magyar rokonait lehetne felépíteni, Budapestet Global Health City rangra emelni, az állami és magán egészségügyet közös forgatókönyv szerint fejleszteni.
  • Aranyat érne, ha Nyugat-Európát megelőzve végrehajtanánk a gazdaság, a társadalom és az állam teljes digitális átállását.
  • Világelsők lehetünk, ha egyszerre hallgatunk a szívünkre és az eszünkre: számoljuk hát fel a szegénységet Magyarországon 2030-ra!
  • Építsünk 3 régi/új geo-struktúrát: Budapest 4 milliós regionális központ felé tart, a Kárpát-medence egy 25-30 milliós Mega City felé, a négy visegrádi ország hatra léphet, Szlovénia és Horvátország társulhat 2030-ra. Ez így együtt geo aranyat hozhat, közösen minden résztvevőnek.
  • Az újra integrálódó Eurázsiai Kontinens Kína és Nyugat-Európa között igényli az új csomópontokat. Budapest egy későbbi laza Kelet-Európai Államszövetség déli fővárosa lehet, sok aranyat érő értékkel.
  • Zárkózzunk fel Ausztriához ötödnyi/negyednyi különbséggel 2030-ra az egy főre eső fejlettség, életszínvonal és életminőség terén, miközben megfelezzük a GDP/GNI rést: történelmi elsőséget érne.
  • Emeljük kétszeresére az életminőség összes mutatóját, különösen a Boldogság Indexet és a Human Development Indexet. Így kapna mindenki egy személyes értéket, ami megint csak aranyat ér.
  • Vegyük észre, hogy a lehetőség mind ezek elérésére a kezünkben van: az MNB 330 pontos Versenyképességi Programja egy kulcscsomó, ami egy csomó rozsdás zárat nyit.

Portfolio Private Health Forum november 6-án. Extra early bird jegyek még kaphatók:

Matolcsy György magyar magán csúcskórházakat vizionál

Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images