HU Language HU
június 3, 2019 0

A globális kereskedelmi háborús félelmek és növekedési kilátások romlása továbbra is árnyékot vetett a részvénypiacokra, az irányadó európai részvényindexek a nap első felének esését ledolgozva azonban már felfelé kapaszkodtak a hétfői kereskedés második felében. A magyar tőzsde mérsékelt erősödéssel zárta a hétfői kereskedést, a BUX 0,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek kivétel nélkül emelkedéssel zárták a hét első napját.

Emelkedéssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde 2019.06.03 17:15

Emelkedéssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 210 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek kivétel nélkül erősödéssel zárták a hétfői kereskedést. Az OTP 0,1 százalékos erősödés után 12 160 forinton zárt, a Mol 0,8 százalékos emelkedést követően 3 302 forinton fejezte be a hét első napját. A Richter 0,9 százalékos erősödés után 5 275 forinton búcsúzott a hét első napjától, míg a Magyar Telekom 0,7 százalékos emelkedés után 420 forinton zárt.

Emelkedésbe váltottak az olajárak 2019.06.03 17:13

A reggeli esésből emelkedésbe váltottak az olajárak hétfőn. Az árfolyamok nap közben nagyobb magasságokban is jártak, azonban a gyenge tengerentúli feldolgozó-ipari ISM-index megjelenése után mérséklődtek a pluszok.

tovább a cikkhez…

Emelkedéssel próbálkoznak a tengerentúli tőzsdék 2019.06.03 16:34

A jelentős pénteki esés után iránykereséssel indult a hét első napja a tengerentúli tőzsdéken, a hétfői piacnyitástól távolodva az amerikai részvénypiacok lejjebb kerültek, miután a növekedési kilátások romlásával kapcsolatos félelmek mellett a befektetők továbbra is a kereskedelmi háborús kockázatok miatt aggódtak. A törékeny hangulatnak nem kedvezett a vártnál gyengébb makroadat sem, miután a feldolgozóipari ISM index az áprilisi 52,8 pontról 52,1 pontra süllyedt májusban, míg a Reuters elemzői konszenzusa 53 pontot várt. A májusi ISM beszerzési menedzserindex mellett a Markit feldolgozóipari beszerzési menedzserindexét is publikálták, ami alulmúlta az előzetes várakozásokat. A vártnál gyengébb makroadatok ellenére, a hétfői piacnyitást követő esést ledolgozva kapaszkodnak felfelé az amerikai részvényindexek, az S&P500 0,3 százalékos erősödése mellett a Dow 99 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb.

Tőzsdén Mészáros Lőrinc bankja – Mennyit ér egy MKB-részvény? 2019.06.03 16:15

Felhajtás nélkül, az EU előírásait minimálisan teljesítve indulhat meg jövő pénteken a tőzsdei kereskedés az MKB Bank részvényeivel. Bár az összes részvényt bevezetik a tőzsdére, értesülésünk szerint a meglévő tulajdonosok első körben 5 százaléknál is kisebb részvénycsomagtól válnának meg, ezekkel a papírokkal lehet majd kereskedni kisbefektetőként is. Se tőkeemelés, se részvénykibocsátás, se „hivatalos” ajánlati ár nem lesz, de mi megbecsültük, mennyit érdemes adni egy MKB-részvényért. Úgy tűnik, az árfolyam 2000 forint fölött indulhat, és az Opushoz hasonló piaci kapitalizációjú társaság léphet a tőzsdére.

tovább a cikkhez…

Vizsgálat készül a Google-nél, esik az árfolyam 2019.06.03 15:43

Monopóliumellenes vizsgálat kezdődhet a Google anyavállalatánál, az Alphabetnél lapinformációk szerint, a hírre közel 5 százalékot esett a részvények árfolyama a mai kereskedésben.

tovább a cikkhez…

Emelkednek a hazai blue chipek 2019.06.03 13:38

Az irányadó európai részvényindexek a reggeli esésük egy részét ledolgozták, a kontinens börzéi mérsékelt mínuszban járnak. A magyar tőzsde is eséssel vágott neki a hétfői kereskedésnek, majd a BUX a borús hangulat ellenére is felfelé kapaszkodott, a tengerentúli piacnyitás felé közeledve a hazai részvényindex 374 pontos plusz mellett 0,9 százalékkal került feljebb, a blue chipek kivétel nélkül emelkednek, a hazai nagypapírok közül 1,1 százalékos emelkedésével az OTP és 1,2 százalékos erősödésével a Richter részvényei teljesít a legjobban.

A reggeli esés után immár felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde 2019.06.03 11:55

Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek hétfőn, a régiós részvényindexek is esnek ma, a prágai tőzsde 0,5 százalékos esése mellett a bécsi börze 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a lengyel WIG 0,2 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsde is eséssel indított a hétfői napot, a kereskedés második feléhez közeledve a hazai részvényindex a korábbi mínuszokat ledolgozva immár emelkedik, a BUX 2,8 milliárd forintos forgalom és 198 pontos emelkedés mellett 0,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek a Mol kivételével emelkednek. A BUX komponensei közül az Appeninn és a Graphisoft Park részvényei teljesítenek a legjobban.

Felpattant az Est Media 2019.06.03 10:30

Az elmúlt hetekben nagyot esett az Est Media árfolyama, a részvény a múlt héten a kritikus, a 81 forintos szint közelében található támasz alá került, ami az elmúlt hónapok folyamán háromszor is sikerrel állta útját a további esésnek. Pénteken azonban fordulat következett, az Est Media árfolyama felpattant, a részvény napi limittel emelkedett jelentős forgalom mellett, az emelkedés ma délelőtt is folytatódott, az árfolyam 13,8 százalékkal került feljebb. Az Est Media árfolyama 83,1 millió forintos forgalom mellett emelkedik ma, az Est Media ezzel a harmadik legforgalmasabb részvény hétfő délelőtt a magyar tőzsdén az OTP és a Richter után. Az Est Media 83,1 millió forintos forgalma 3,9 százalékkal alacsonyabb a társaság idei, átlagos forgalmával összehasonlítva.

Az Est Media nemrég közgyűlést tartott, amelyen két új igazgatósági tagot is választottak, bekerült az Est Media igazgatóságába Papp István, aki korábban a Ciscónál, a T-Systemsnél és a Microsoftnál töltött be vezető pozíciót. A csúcsmenedzser a társasághoz való érkezése után a befektetők egy része valószínűsíthetően elképzelhetőnek tartotta, hogy a céget távközlési tartalommal töltik meg, bár Papp István az Est Media közgyűlése után a Portfolionak adott interjújában nagyon kevés új részletet osztott meg a társaság terveivel kapcsolatban.

Nagyot esett az Infineon árfolyama 2019.06.03 10:03

Az Infineon bejelentette, hogy megvásárolja a Cypress Semiconductort, a német cég a tranzakcióban részvényenként 23,85 dollárt fizet a félvezetőgyáróért, ami 46 százalékos prémiumot jelent a Cypress részvényeinek elmúlt harminc napos átlagárához képest. Az Infineon a felvásárlástól 2022-ig évente 180 millió eurós költség-szinergiákat célzott meg, míg a cég hosszú távon több mint 1,5 milliárd eurós bevétel-szinergiákat remél. A Reuters beszámolója szerint a német chipgyártó felügyelőbizottsága és a Cypress igazgatótanácsa már beleegyezett az akvizícióba, ami várhatóan 2019 végén vagy 2020 elején zárulhat majd le. A bejelentést követően 6,5 százalékos mínuszban is járt az Infineon árfolyama, majd a délelőtt második felében a német chipgyártó a korábbi esés egy részét ledolgozta, az Infineon árfolyama 5,2 százalékkal került lejjebb.

Esnek az európai tőzsdék 2019.06.03 09:32

Eséssel vágtak neki a hét utolsó napjának a tengerentúli tőzsdék, miután az amerikai elnök minden mexikói importtermékre fokozatosan emelkedő vámot jelentett be a következő hónapokra, ami szakértők szerint hirtelen lassulást válthat ki az amerikai gazdaságban és akár recesszióhoz is vezethet Mexikóban. A kereskedelmi háborús aggodalmak fokozódása miatt a pénteki kereskedés második felében sem javult a hangulat, az amerikai részvényindexek eséssel zárták a hét utolsó napját, a Dow 1,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 pedig 1,3 százalékot esett.

Ázsiában összességében lejjebb kerültek az irányadó részvényindexek hétfőn, a befektetőket a növekedési kilátások romlása és a kereskedelmi háború további szélesedésének veszélye aggasztotta, a Nikkei 0,9 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji részvényindex 0,3 százalékot esett. A Kínából a vártnál jobb beszerzési menedzserindex érkezett, a Caixin és az IHS Markit feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe 50,2 pont volt májusban, ami megegyezett a mutató áprilisi értékével, míg az elemzők némileg romló 50, pontos értéket vártak.

A továbbra is borús hangulatban az irányadó európai részvényindexek eséssel indították a hét első napját, a hétfői piacnyitástól távolodva a kontinens börzéi tovább csúsznak lefelé, a CAC40 0,7 százalékos esése mellett a milánói börze 1 százalékot esett, míg a DAX 0,7 százalékkal került lejjebb.

Esik az olajár Trump vitatott lépése után 2019.06.03 09:20

Folytatják a gyengülést az olajárak hétfő reggel; a befektetők továbbra is a kereskedelmi háború keresletcsökkentő hatásai miatt aggódnak. Az árfolyamok pénteken is jókora eséssel fejezték be a napot, így a májusi teljesítményük az elmúlt fél évben a legrosszabbnak számít.

tovább a cikkhez…

Eséssel indul a hét a magyar tőzsdén 2019.06.03 09:06

Eséssel indul a hétfői kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 210 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek a stagnáló Magyar Telekom kivételével lejjebb kerültek a hétfői piacnyitás után. A Richter 0,1 százalékos esése mellett a Mol 0,8 százalékkal került lejjebb, míg az OTP 1 százalékot esett.

Messze még a fellélegzés, eséssel indulhat a hét Európában 2019.06.03 08:34

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Eséssel indult a hét utolsó napja az amerikai tőzsdéken, miután Donald Trump amerikai elnök minden mexikói importtermékre fokozatosan emelkedő vámot jelentett be a következő hónapokra, ami szakértők szerint hirtelen lassulást válthat ki az amerikai gazdaságban és akár recesszióhoz is vezethet Mexikóban. A nap második felében sem javult a hangulat, a tengerentúli tőzsdék eséssel zárták a pénteki kereskedést, a Dow végül 355 pontos esés után 1,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 1,3 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,5 százalékos eséssel zárta a hét utolsó napját.

A pénteki kereskedés negatív hangulatában a hazai részvényindex 1,4 százalékos mínuszban is járt, a BUX a nap végére a korábbi esésének nagy részét ledolgozta, a magyar tőzsde végül 172 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 1 százalékos esés után 12 150 forinton zárt, a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 3 276 forinton fejezték be a pénteki kereskedést, míg a Richter stagnált, a gyógyszergyártó részvényei 5 230 forinton búcsúztak a hét utolsó napjától. A pozitív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég részvényei 0,7 százalékos erősödés után 417 forinton zártak.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék pénteki esése után lejjebb kerültek az ázsiai részvényindexek hétfőn, a kereskedelmi háborús félelmek következtében továbbra is nyomott maradt a hangulat, miután a Fehér Ház illetékese a hétvégén kiemelte, hogy az amerikai elnök komolyan gondolja a mexikói importtermékekre vonatkozó vámemelést. A hétvégén beérkező nyilatkozat szerint Kína bár az Egyesült Államokat hibáztatta a két ország kereskedelmi egyeztetéseinek meghiúsulása miatt, azonban Kína jelezte, hogy kész folytatni a kereskedelmi tárgyalásokat. A Nikkei 1,1 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji részvényindex 0,3 százalékot esett, a pozitív kivételt a dél-koreai tőzsde jelentette, a Kospi 1,1 százalékkal került ma feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 84 pontos mínusza 0,7 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A beérkező makroadatok mellett a befektetők továbbra is a globális kereskedelmi háborús hírfolyamra fókuszálnak majd, miután a Fehér Ház a hétvégén jelezte, hogy az amerikai elnök nem hátrál meg a mexikói termékekre kivetendő importvám-emeléstől.

Mire érdemes ma figyelni?

Hétfőn az MNB a hitelintézetek áprilisi mérlegét teszi közzé, emellett várhatóan jön a májusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, amely a magyar gazdasági konjunktúra szempontjából lesz lényeges. A májusi, kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex mellett az Egyesült Államokból az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindexét teszik majd közzé.

Messze még a fellélegzés, eséssel indulhat a hét Európában

Hétfőn nem érkezik kiemelt vállalati gyorsjelentés.

Messze még a fellélegzés, eséssel indulhat a hét Európában

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Messze még a fellélegzés, eséssel indulhat a hét Európában