HU Language HU
június 3, 2019 0

Akár napi 25 csésze kávét is megihatunk, az még magában nem növeli a szívroham kockázatát – állapította meg a British Heart Foundation (BHF) legutóbbi tanulmányában, aminek során több 8000 embert vizsgáltak.

Korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták az artériák rugalmatlanságát a kávéfogyasztással, a rugalmatlanabb artériák pedig növelik a szívroham vagy a stroke kockázatát. A BHF új tanulmánya azt állítja, hogy az alanyokon elvégzett szívvizsgálatok szerint a kávéivásnak nincs köze a szív rossz állapotához. Még akkor sem, ha valaki napi 25 kávét iszik.

A témában nagyon különböző eredmények születtek az évek során. Egy 2018-as brit tanulmány, amit félmillió felnőtt segítségével végeztek, azt mutatta, hogy a kávéfogyasztóknál kisebb volt a halálozás kockázata a következő 10 éves periódus során, mint a kávét nem fogyasztóknak. Egy másik tanulmány pedig azt mutatta ki, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a gyulladást és javítja a szervezet inzulinegyensúlyát, így csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

(CNBC)

Napi 25 kávé sem károsítja a szívet brit tudósok szerint

Forrás: Shutterstock