HU Language HU
május 23, 2019 0

Arra utasította a német pénzügyi felügyelet, a BaFin az N26 nevű neobankot, hogy javítsa pénzmosás-megelőzési rendszereit és vegyen fel több embert, aki ezeknek a szabályoknak a betartatásával foglalkozik – írja a TechCrunch.

Az N26-ot hónapok óta vizsgálja a Bafin, a vizsgálatot az kényszerítette ki, hogy a német fintechcéget állítólag pénzmosásra akarták használni, de az „nem zárta be elég gyorsan” az érintett számlákat. A neobank belső rendszerei állítólag előre jelezték, hogy gyanús tevékenységre próbálják használni a szolgáltatásaikat, viszont nem volt megfelelő mennyiségű pénzmosással foglalkozó szakemberük ahhoz, hogy időben át tudják tekinteni az automatizált rendszerek észleléseit.

Az N26-nak már 2,5 millió felhasználója van, viszont csak négy irodát üzemeltetnek, ahol körülbelül 1000 ember dolgozik. Az elmúlt hónapokban gyorsan elkezdték bővíteni pénzmosással foglalkozó csapatukat, egyes ehhez kötődő feladatokat pedig kiszerveztek.

Nem ritka egyébként, hogy hasonló pénzmosási kihágásokért nagyobb bankokat büntetnek a hatóságok, a jóval rövidebb ideje létező, még felfutóban lévő fintechcégeket azonban még nem túl gyakran büntették ilyen kihágások miatt.