HU Language HU
június 4, 2019 0

Tarol a Magyar Állampapír Plusz, vagyis a tegnaptól megvásárolható új „szuperállampapír”, tegnap délig a meghirdetett 100 milliárdos keret 20 százalékát lejegyezték. De a kibocsátóhoz hetente beérkező vételi igények automatikusan teljesülnek, függetlenül az előzetesen meghirdetett mennyiségtől – tájékoztatott az Állampapír.hu hivatalos Facebook oldalán mai cikkünkre reagálva.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint nagy népszerűségnek örvend az új lakossági állampapír, a Magyar Állampapír Plusz, amely tegnap óta jegyezhető. Mint beszámoltunk róla, Varga Mihály elmondása szerint bár csak tegnap reggel óta jegyezhető az új MÁP+ konstrukció, de tegnap délig már 20 milliárd forintot vettek belőle a befektetők, ami azt jelenti, hogy a meghirdetett 100 milliárd forintos keretnek a 20%-a pár óra leforgása alatt elfogyott.

Ugyanakkor a meghirdetett keretnek a jelek szerint nincs felső korlátja, ez egy elméleti keretösszeg, amit rugalmasan módosíthatnak a kereslet függvényében. (lásd az alábbi Facebook-bejegyzést). Fontos tisztában lenni azzal is, hogy minden héten új sorozatot bocsátanak ki a papírból, ami mindig új keretösszeggel indul.

Az új állampapír kapcsán tegnap jelentették be, hogy a Fundamenta is beszáll a konstrukció értékesítésébe:
2019.06.03 11:15 Itt a várt bejelentés: megkezdi a Fundamenta az új szuperállampapírok közvetítését

A MÁP+-szal kapcsolatos gyakorlati információkról legutóbb itt írtunk:
2019.05.31 06:00 10 kérdés és válasz az új szuperállampapírról – Minden, amit tudni szeretnél

Arról pedig, hogy milyen esetben érheti meg jobban a prémium papírt venni a MÁP+ helyett, itt írtunk:
2019.05.24 14:12 Megjöttek a részletek: tényleg nagyot szakíthatsz az új szuperállampapírral!

Ahogy korábban többször is írtunk róla, a MÁP+ esetében a kamat mértéke az első félévben évi 3,5%, a második félévben évi 4%, ezt követően minden évben 50 bázisponttal emelkedik a kamat, tehát a 2. évben évi 4,5%, a 3. évben évi 5%, a 4. évben évi 5,5%, az 5. évben pedig évi 6% jár a befektetésünk után. Ezzel az 5 éves futamidő alatt a papírral elérhető hozam 4,95%. Kamatfizetés után a kapott kamat automatikusan újrabefektetésre kerül ugyanabba az állampapírsorozatba, tehát nincs vele teendőnk.

Nyugtat a kincstár, nem fogy el az új szuperállampapír!

A címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán