HU Language HU
Olyan tempóban éli fel erőforrásait az EU, mintha nem lenne holnap
május 10, 2019 0

Az idei évben már május 10-én elérte az Európai Unió fogyasztása a fenntartható szintet, vagyis a mai naptól az év végéig már a jövő erőforrásait éli fel az EU.
Május 10-étől már túlfogyasztja az EU a földi erőforrásokat, ami azt jelenti, hogy a közösség 2019-ban mindössze alig több mint négy hónap alatt használja el azt az erőforrás-mennyiséget, amelynek egy évre kellett volna elegendőnek lennie ahhoz, hogy a bolygó, illetve az EU ökoszisztémája a jelenlegi állapotában fennmaradhasson.

A fenntarthatósági szempont erősödéséről, valamint az EU energia- és klímapolitikájáról szó lesz a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is. Még nem késő jelentkezni!

Az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartásához az EU-ban annyi erőforrásra lenne szükség egy év alatt, amennyit közel 3 Föld tudna biztosítani. Összevetésül, a globális túlfogyasztás napja tavaly minden addiginál korább, augusztus elsején volt, de az EU még ennél is csaknem kétszer gyorsabban éli fel a jövőt a WWF és a Global Footprint Network friss jelentése szerint. Az EU mindössze a Föld népességének 7 százalékát teszi ki, fogyasztása a bolygó „biokapacitásának” csaknem 20 százalékára rúg.

A Föld természeti tőkéjének szélvész gyors felélése gyakorlatilag azt jelenti, hogy az EU május 10. utáni szén-dioxid-kibocsátásából már semennyit sem tud felvenni a bolygó, illetve annak EU-ra eső része, de azt is, hogy az ezen dátum után megvalósuló erdőirtásokat, túlhalászatot és talajpusztítást már semmilyen mértékben nem képes regenerálni a Föld.

Miközben az EU a megújuló energiaforrások terjedésében globálisan élen jár, és az Európai Bizottság ambiciózus terve szerint 2050-re teljesen felszámolnák az EU szén-dioxid-kibocsátását, a tagállamok kormányai számára a fenntartható gazdaságra való átállás nem számít top prioritásnak, dacára annak, hogy a tudományos, civil és üzleti szférából egyre erősebb igény formálódik meg erre. A 28-ból 8 tagország közös állásfoglalásban sürgetett ambiciózusabb klímavédelmi célokat az EU-ban, ugyanakkor mások inkább lassítanák a tempót.

A héten emellett is több figyelemfelhívó hír jelent meg a témában, az ENSZ-főtitkár arról beszélt, ha az emberiség nem teszi meg a szükséges fájdalmas lépéseket, totális katasztrófa vár nem csak a természetre, de a civilizációra is. A hét elején megjelent hírek szerint a megújuló energiaforrások globális terjedése nem éri el a cél teljesítése érdekében szükségesnek tartott sebességet, a klímaváltozás pedig mintegy egymillió állat- és növényfaj kihalásával fenyeget.

A fenntarthatósági szempont erősödéséről, valamint az EU energia- és klímapolitikájáról szó lesz a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is. Még nem késő jelentkezni!


Olyan tempóban éli fel erőforrásait az EU, mintha nem lenne holnap

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs