HU Language HU
május 27, 2019 0

Nyolc európai város – köztük Budaörs – tűzte ki azt a célt maga elé, hogy az évszázad közepére nullára csökkenti ingatlanállománya karbonemisszióját, egyebek mellett a globális felmelegedés és a légszennyezettség mérséklése érdekében.

Az energiahatékonysági, megújuló energia és egyéb, a dekarbonizáció csökkentését célzó lehetőségekről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Az európai energiahatékonysági beruházások finanszírozásának új lehetőségeiről első kézből tájékozódnak a résztvevők Matthias Woitoktól, az Európai Beruházási Bank divízióvezetőjétől. Még nem késő jelentkezni!

A vállalás keretében a városok együttműködve fejlesztenek és vezetnek be egy, az épített környezet felújítására és korszerűsítésére vonatkozó keretmegállapodást, amelynek fő célja a karbonemisszó – amelynek zömét a szén-dioxid-kibocsátás adja – drámai csökkentése. A terv ugyanakkor a helyi gazdaság és a lakók jólétének javítását is szolgálná.

A megállapodás értelmében a következő években a városok a helyi adatokra hivatkozva az országos politikai döntéshozóknál is lobbiznának annak érdekében, hogy hasonlóan ambiciózus szabályozást dolgozzanak ki az országos épületállományra is.

A vállalás összhangban áll az Egyesült Nemzetek Szervezetének Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) által meghatározott céllal, mely szerint 2050-ig nullára kell csökkenteni a globális karbonemissziót annak érdekében, hogy az évszázad végéig a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest.

A WorldGBC szerint a cél elérése további járulékos előnyökkel járna, mint például az energiaszegénység mérséklése, a települések és a lakások levegőjének minőségjavulása, valamint az egészségügyi és szociális rendszerekre nehezedő nyomás csökkenése.

A vállalásban a következő nyolc város vett részt:

  • Leeds, Egyesült Királyság
  • Dublin, Írország
  • Velika Gorica, Horvátország
  • Budaörs, Magyarország
  • Padova, Olaszország
  • Madrid, Spanyolország
  • Wroclaw, Lengyelország
  • Eskisehir, Törökország

A Build Upon2 című vállalást a Zöldépítési Világtanács (World Green Building Council – WorldGBC) hívta életre. A program megvalósítását, illetve a WorldGBC-t a városok zöldépítési tanácsai is támogatni fogják, az Európai Klímaszövetség és a Buildings Performance Institute Europe (BPIE) kutatóintézet mellett.

Olyan vállalást tett egy magyar város, ami felszámolná a légszennyezettséget

(Euractiv/edie.net)

Címlapkép: shutterstock