HU Language HU
május 30, 2019 0

Az előző napi, jelentős esés után óvatos emelkedéssel próbálkoznak az irányadó európai részvényindexek csütörtökön, a kereskedelmi háborús félelmek, valamint a növekedési kilátások romlásával kapcsolatos aggodalmak azonban továbbra is beárnyékolják a hangulatot. A magyar tőzsde az irányt keresi, azonban a kispapírok esetében nagy elmozdulások láthatók, az AutoWallis árfolyama felpattant, míg az Est Media lejjebb került.

Emelkedéssel vágtak neki a csütörtöki kereskedésnek az amerikai tőzsdék 2019.05.30 15:34

A csütörtöki piacnyitás előtt tették közzé a felülvizsgált amerikai első negyedéves GDP-adatot, az Egyesült Államok gazdasága évesített negyedéves alapon 3,1 százalékkal bővült, szemben az előző becslés 3,2 százalékos értékével. A 3,1 százalékos bővülési ütem megfelelt a Reuters által összeállított elemzői konszenzus várakozásainak.

A hét harmadik napját eséssel zárták a tengerentúli tőzsdék, az európai börzéken irányadó mérsékelt erősödés után az amerikai részvénypiacokon is emelkedéssel indult a kereskedés, a hangulatot javíthatta az amerikai elnök nyilatkozata is, miután Donald Trump ma arról beszélt, hogy jól haladnak az USA és Kína kereskedelmi tárgyalások, és a kínai fél meg akar állapodni az Egyesült Államokkal. A csütörtöki piacnyitás után a Nasdaq 0,4 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,3 százalékot erősödött, míg a Dow 0,2 százalékot emelkedett.

Az osztalékszelvény vágása után esett a Valeo 2019.05.30 14:59

A szerdai esés után mérsékelt erősödést mutatnak az irányadó európai részvényindexek a hét negyedik napján, a CAC40 és a DAX egyaránt 0,3 százalékkal került ma feljebb, az európai autóipari cégek részvényei azonban lejjebb kerültek ma, míg a Valeo árfolyama 5,8 százalékot esett, azonban emögött a cég osztalékfizetése húzódott meg. A Valeo részvényei ma forogtak először az osztalékszelvény nélkül, a társaság osztalékfizetésével korrigálva a Valeo árfolyama 0,8 százalékkal került volna ma lejjebb.

Új történelmi mélypontra estek a Waberer’s részvényei 2019.05.30 14:09

A Waberer’s május elején tette közzé első negyedéves gyorsjelentését, bár a társaság árbevétele nőtt, azonban a megugró költségek és az alacsonyabb kapacitáskihasználtság hatására viszont jelentősen csökkent az EBITDA-ja. Részben ezekért, részben a kibővült gépjárműállomány magasabb értékcsökkenése miatt, a vállalat üzemi szinten is veszteséges volt. A menedzsment jelezte, hogy több intézkedésük kedvező hatása az év második felében jelentkezhet érdemben. A társaság első negyedéves beszámolója után tovább esett az árfolyam, a Waberer’s ma 7,1 százalékos esés után 1 115 forintnál új történelmi mélypontra esett, a társaság részvényárfolyama idén 51,5 százalékkal került lejjebb. A Waberer’s részvényeit 5 100 forinton vezették be a magyar tőzsdére 2017 júliusában, a kibocsátási árhoz képest a cég részvényei mára az értékük 78,1 százalékát veszítették el.

Előző napi záróértéke közelében jár a BUX 2019.05.30 13:07

Emelkednek a régiós részvényindexek csütörtökön, a bécsi börze 0,5 százalékos erősödése mellett a prágai tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb, míg a lengyel részvényindex 1,3 százalékot erősödött. A magyar tőzsde eközben előző napi záróértéke közelében jár, a BUX 3,9 milliárd forintos forgalom és 31 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül a Mol és az OTP emelkedik, míg a BUX komponensei közül 1,9 százalékos erősödéssel a 4iG részvényei teljesítenek a legjobban.

Hatalmasat esett a De La Rue árfolyama 2019.05.30 12:07

Nagyot esett a De La Rue árfolyama csütörtökön, miután a világ legnagyobb bankjegy-gyártója egy profit warning mellett a cég vezérigazgatójának távozását is bejelentette. A De La Rue ma tette közzé a március 30-ával zárult 2019-es pénzügyi évének számait, a társaság bevétele 12 százalékkal 516,6 millió fontra emelkedett, míg a tisztított működési eredmény 6 százalékkal 60,1 millió fontra nőtt, míg az elemzők 62,2 millió fontos értéket vártak. A De La Rue adózás előtti eredménye azonban 78 százalékkal esett, azt követően, hogy a cég 18,1 millió fontos leírásra kényszerült, miután a társaság venezuelai vevője nem tudott fizetni a cégnek az országot sújtó szankciók miatt.

A cég várakozásai szerint a bankjegynyomtatás esetében a fokozódó versenyhelyzet hatással lesz a marzsokra, a De La Rue szerint az idei év működési eredménye alacsonyabb lesz a korábbi évhez képest. További rossz hírt jelentett, hogy közel öt év után bejelentette lemondását a cég vezérigazgatója, Martin Sutherland addig marad a posztján, amíg sikerül az utódját megtalálni. A társaság bejelentései után a De La Rue árfolyama hatalmasat zuhant, a cég részvényárfolyama 27,8 százalékot esett.

Nagyot esett az Est Media 2019.05.30 11:15

Évek óta folyik az Est Media kálváriája, a mostanra teljesen kiürített, tevékenység, bevételek és profit nélküli, de a tőzsdén jelenleg is közel 10 milliárd forintot érő cég Andy Vajna halálával új irányt kaphatott volna, Vajna halálával azonban a startvonalhoz került vissza a cég. A társaság mögött állók célja továbbra is az, hogy tartalommal töltsék meg az Est Mediát, ehhez az igazgatóságba azt a Papp Istvánt választották be, aki korábban a Ciscónál, a T-Systemsnél és a Microsoftnál töltött be vezető pozíciót. Papp István az Est Media közgyűlése után a Portfolionak arról beszélt, hogy folyamatban van egy tranzakció, aminek a sikeres lebonyolításához iparági tapasztalatra van szükség, és ezen a területen vállalt szerepet a cégben.

A befektetők egy része az utóbbi időben azonban alighanem elbizonytalanodhatott az Est Media kilátásaival kapcsolatban, a társaság részvényárfolyama az elmúlt hetekben nagyot esett, a lejtmenet pedig csütörtökön is folytatódott, az árfolyam 5,9 százalékkal került ma lejjebb. A forgalom is jelentős, az Est Media részvényei 101,43 millió forintos forgalom mellett esnek, ami 21,8 százalékkal magasabb a papír idei, átlagos forgalmával összehasonlítva, az Est Media ezzel a negyedik legforgalmasabb részvény ma a magyar tőzsdén, az OTP, a Richter és a Mol után.

Felpattant az AutoWallis 2019.05.30 10:54

Az AutoWallis részvényei május közepén nagyot emelkedtek, miután a befektetők valószínűleg az AutoWallis ötéves stratégiájára vártak, amelynek közzététele után heves profitrealizálás kezdődött, és az árfolyam lefordult. Az elmúlt napok a lecsorgás jegyében teltek, az árfolyam azonban ma felpattant, az AutoWallis árfolyama 4,5 százalékkal került feljebb.

A társaság vezérigazgatója, Ormosy Gábor a vállalat 2024-ig szóló stratégiájával és a cég 2029-es jövőképével kapcsolatban a Portfolionak arról beszélt, hogy hisznek abban, hogy az elmúlt 27 évben szerzett tapasztalatuknak köszönhetően bármilyen kihívást képesek leküzdeni. Ormosy Gábor hozzátette, az organikus növekedéshez a cég jelenlegi eredménytermelő képessége elég alapot ad, még arra is, hogy emellett osztalékot tudjanak fizetni. Az AutoWallis vezérigazgatója mindemellett kiemelte, hogy szeretnének olyan osztalékfizetési struktúrát kialakítani, amit stabilan tudnak tartani a következő években.

Az olcsó autó az olcsó autó! – A legnagyobb sokkhatások leküzdésére is felkészült az AutoWallis 2019.05.30 10:30

Hatalmas változások zajlanak az autóiparban, amelyek még a legnagyobb szereplők piaci pozícióit is megingathatják a következő években. Az AutoWallis menedzsmentje mégis meghirdette a vállalat 2024-ig szóló stratégiáját és a 2029-es jövőképét, mert hisznek abban, hogy az elmúlt 27 évben szerzett tapasztalatuknak köszönhetően bármilyen kihívást képesek leküzdeni. Többek között ezekről, valamint dinamikus növekedésről, akvizíciókról és osztalékfizetésről is beszélgettünk Ormosy Gáborral, az AutoWallis nemrég kinevezett vezérigazgatójával.

tovább a cikkhez…

Felfelé kapaszkodnak az európai tőzsdék 2019.05.30 09:34

A növekedési kilátások romlásával kapcsolatos félelmek erősödése és a kereskedelmi háborús aggodalmak fokozódása miatt az európai tőzsdék után a tengerentúli börzék is lejjebb kerültek a szerdai piacnyitás után, bár a nap végéhez közeledve az amerikai tőzsdék csütörtöki a napi mélypontjukról felfelé mozdultak el, a tengerentúli tőzsdék végül eséssel zárták a szerdai kereskedést, a Dow végül 221 pontos esés után 0,9 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,7 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,8 százalékos eséssel zárta a hét harmadik napját.

Ázsiában is lejjebb kerültek az irányadó részvényindexek csütörtökön, a piaci kommentárok szerint a befektetőket növekedési kilátások romlása, továbbá az USA és Kína elhúzódó kereskedelmi konfliktusának lehetősége aggasztotta, míg a kínai külügyminiszter-helyettes nyilatkozatában kiemelte, hogy Kína ellenzi a kereskedelmi háborút, azonban nem fél a kereskedelmi konfliktustól.

Az európai tőzsdék a nagy szerdai esésük után emelkedéssel próbálkoztak meg ma reggel, a csütörtöki piacnyitástól távolodva az irányadó részvényindexek erősödnek, a CAC40 és a DAX egyaránt 0,4 százalékkal került feljebb.

Pénzügyi befektető szállna be az Axel Springerbe 2019.05.30 09:26

Stratégiai befektetőként részesedést szerezne az Axel Springerben az amerikai befektetési cég, a KKR.

tovább a cikkhez…

Mérsékelt emelkedéssel indul a csütörtöki kereskedés a magyar tőzsdén 2019.05.30 09:08

Emelkedéssel indult a csütörtöki kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 140 pontos plusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek kivétel nélkül emelkednek a csütörtöki piacnyitás után, az OTP 0,4 százalékkal került feljebb, a Mol és a Magyar Telekom árfolyama egyaránt 0,1 százalékot emelkedett, míg a Richter 0,4 százalékot erősödött.

Berlusconiék beszálltak a Pro7-be 2019.05.30 08:48

A korábbi olasz elnök, Silvio Berlusconi cégcsoportjához tartozó médiavállalat, a Mediaset 330 millió eurós befektetéssel 9,6 százalékos részesedést szerzett a német médiacégben, a ProSiebenSat.1-ban, amivel egy helyet szereztek a német vállalat igazgatóságában.

tovább a cikkhez…

Nagy esés után emelkedéssel próbálkozhat meg Európa 2019.05.30 08:35

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A növekedési kilátások romlásával kapcsolatos félelmek erősödése és a kereskedelmi háborús aggodalmak fokozódása miatt az európai tőzsdék után a tengerentúli börzék is lejjebb kerültek a szerdai piacnyitás után, miután a kínai pártlapban megjelent írás szerint az amerikai szankciókra válaszul Kína készen áll az elsősorban elektronikai eszközök gyártásához használt alapanyagokat felhasználva ellencsapást mérni. Bár a tegnapi piaczárás felé közeledve az amerikai részvényindexek a napi mélypontjukról felfelé mozdultak el, a tengerentúli tőzsdék végül eséssel zárták a szerdai kereskedést, a Dow végül 221 pontos esés után 0,9 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,7 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,8 százalékos eséssel zárta a hét harmadik napját.

Míg az európai tőzsdék lejjebb kerültek szerdán, a hazai részvényindex jelentős emelkedéssel zárta a napot, a BUX 450 forintos plusz mellett 1,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek a Mol kivételével emelkedéssel zárták a hét harmadik napját. A Mol 0,2 százalékos esés után 3 244 forinton zárt, míg a Richter 0,2 százalékos erősödést követően 5 240 forinton búcsúzott a szerdai naptól. A Magyar Telekom 1,5 százalékos emelkedés után 413 forinton zárt, míg a blue chipek közül az OTP teljesített a legjobban, a bankpapír 2,7 százalékos emelkedés után 12 240 forinton zárta a napot.

Mik az előjelek mára?

Az amerikai részvényindexek szerdai esése után az irányadó ázsiai részvényindexek is lejjebb kerültek a hét negyedik napján, a piaci kommentárok szerint a befektetőket növekedési kilátások romlása, továbbá az USA és Kína elhúzódó kereskedelmi konfliktusának lehetősége aggasztotta, míg a kínai külügyminiszter-helyettes nyilatkozatában kiemelte, hogy Kína ellenzi a kereskedelmi háborút, azonan nem fél a kereskedelmi konfliktustól. A Nikkei 0,3 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji részvényindex 0,8 százalékot esett. Az amerikai határidős részvényindexek minimális emelkedést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 40 pontos erősödése 0,3 százalékos emelkedést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az Egyesült Államokból beérkező makroadatok mellett a befektetők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos új hírek lehetnek piacmozgató hatásúak.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön a KSH a márciusi keresetek adatsora mellett a beruházások első negyedéves alakulásáról számol majd be, míg az ÁKK 12 hónapos kincstárjegy aukciót tart. Az Egyesült Államokból az első negyedéves, felülvizsgált GDP mellett a személyes kiadások árindexét publikálják majd.

Nagy esés után emelkedéssel próbálkozhat meg Európa

Csütörtökön nem érkezik kiemelt vállalati gyorsjelentés.

Nagy esés után emelkedéssel próbálkozhat meg Európa

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Nagy esés után emelkedéssel próbálkozhat meg Európa

Bevezetik a tőzsdére az MKB részvényeit 2019.05.30 08:02

Az MKB közgyűlése idén január közepén döntött a bank részvényeinek tőzsdei bevezetéséről, mától a papírok bevezetésre kerülnek a Budapesti Értéktőzsdére.

tovább a cikkhez…