HU Language HU
június 6, 2019 0

Nem éri meg TBSZ-re venni az újonnan kibocsátott lakossági állampapírokat, mivel kamatadó-mentesek, és így a TBSZ-konstrukció semmilyen pluszt nem nyújt. Aki viszont mégis vesz TBSZ-re az új papírokból, rosszul járhat, mert kamatadót is fizethet, ha idő előtt töri fel a TBSZ-t.
Bár sokaknak vonzó a TBSZ konstrukció, miután 5 éves befektetési időszak elteltével kamatadó-mentesen juthat hozzá befektetéséhez, a június 3-tól kibocsátott lakossági állampapír sorozatok és az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) esetében TBSZ-en gondolkodni két dolog miatt sem éri meg:

  • Egyrészről az lakossági állampapr-sorozatok június 3-tól mentesülnek a kamatadó megfizetése alól, így nincs értelme TBSZ-re tenni, hiszen semmilyen pluszt nem nyújt. Erről itt is írtunk.
  • Másrészről több problémát is okozhat, ugyanis ha valaki mégis TBSZ-re veszi a júniustól kibocsátott új lakossági állampapír-sorozatokat, annak számolnia kell azzal, hogy kamatadó-mentesség ide vagy oda, a TBSZ miatt kamatadó-kötelesek lesznek az új állampapírok is, ha a számlát valaki 5 éven belül felbontja. A TBSZ jogszabály tehát felülírja a lakossági állampapírok kamatadó-mentességére vonatkozót ilyen esetben.


Persze előfordulnak olyan esetek, hogy valakinek a TBSZ-én keletkezik kamat-vagy egyéb bevétele, illetve egy helyen szeretné tudni befektetéseit, így TBSZ-re is vesz állampapírt. Ez persze érthető, de számolni kell azzal, hogy a TBSZ lejárat előtti feltörése esetén bizony az állampapírra is meg kell fizetni a kamatadót.

Értesüléseink szerint ezt az anomáliát már jelezték egyes érintett intézmények a Pénzügyminisztérium felé.

Itt fontos észben tartani azt is, hogy a régi, tehát a június előtt kibocsátott és megvásárolt lakossági állampapírok esetében továbbra is a kamatadó-fizetési kötelezettség.

Miről is szól a TBSZ?

TBSZ-en megtakarítani 2010 óta van lehetőség. A konstrukció 5 éves futamidővel bír, és azért népszerű sok befektető körében, mert az ezen tartott befektetések az 5 év eltelte után mentesülnek a 15%-os kamatadó megfizetése alól.

Korábban még 6%-os ehót is fizetni kellett az idő előtti feltörés esetén, de ezt 2017-ben eltörölték.

A jelenlegi szabályok szerint

  • ha 3 év letelte után nyúlunk hozzá a befektetéshez, akkor 10% kamatadót kell fizetni,
  • az 5 éves időtáv lejárta után pedig kamatadó-mentesen vehetjük fel a megtakarításon elért hozamot.


Az MNB friss statisztikái szerint március végén valamivel több mint 2600 milliárd forint volt TBSZ-eken, összesen pedig mintegy 314 ezer TBSZ-számla van országszerte.

TBSZ-re vennél az új állampapírból? - Vigyázz, pórul járhatsz!

Címlapkép: MTI/Bizományosi, Róka László