HU Language HU
Trump tweetje után esnek az európai tőzsdék
május 6, 2019 0

A múlt hét pénteki emelkedés után alaposan elromlott a tőkepiaci hangulat a hétvégén, miután az amerikai elnök a Twitter bejegyzésében a kínai termékekre kivetett amerikai vámok megemelésével fenyegetőzött, alaposan ráijesztve ezzel a piaci szereplőkre. Nagyot estek az ázsiai tőzsdék, az irányadó európai részvényindexek 1,5-2 százalék közötti esést mutatnak, míg a magyar tőzsde eközben mérsékelt mínuszban jár.

Mérsékelt mínuszban jár a BUX 2019.05.06 11:51

Donald Trump hétvégi, a kínai termékekre kivetett amerikai vámok megemelésével fenyegető Twitter-üzenete után nagyot estek a kínai tőzsdék hétfőn, a hongkongi börze 2,9 százalékos esése mellett a sanghaji tőzsde 5,6 százalékot zuhant. A kereskedelmi háborús félelmek felerősödése után az európai részvényindexek 1,7-2,2 százalékos esést mutatnak, míg a régiós részvényindexek is lejjebb kerültek hétfőn.

A lengyel tőzsde 1,4 százalékos esése mellett, a prágai részvényindex 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 2,3 százalékot esett. A hazai részvényindex eközben mérsékelt mínuszban jár, bár érdemes kiemelni, hogy a magyar tőzsde nagyobb eséssel zárta a hét utolsó napját, míg pénteken az európai tőzsdéken összességében jó volt a hangulat. A hét első napján a BUX 3,2 milliárd forintos forgalom és 232 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül esnek, míg a BUX komponensei közül az AutoWallis és a Waberer’s részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Orbán álma? Csányiék már megcsinálták 2019.05.06 11:02

Még egy bankot vesz az OTP, aztán megpihennek, mondta Csányi Sándor nemrég, utalva annak a 2014-ben indult akvizíciós körútnak a lezárárására, amiben az OTP akkor már összesen tíz pénzintézetet szerzett meg. A múlt héten a magyar bank bejelentette, hogy egy tizenegyediket, egy szlovén bankot is megvesz, most tehát jöhet a pihenés. Vagyis jöhetne, mert a megvett bankokat szépen meg is kell emésztenie az OTP-nek. A tranzakciók lezárásával a külföldi leánybankok a fontosabb mutatókban már nagyobbak lesznek, mint a magyarországi operáció, külföldről származik majd a bevételek és a profit nagyobb része. Sikerült a nagy kifektetés, amiről Orbán Viktor még márciusban beszélt, persze az OTP terjeszkedése jóval régebben indult, mint ahogy azt állami szinten meghirdették volna. Tizenegy pénzintézet megvásárlása nem kevés, érdemes átnézni, mi történt az OTP-nél az elmúlt bő öt évben.

tovább a cikkhez…

Emelkedik a FuturAqua 2019.05.06 10:55

Az elmúlt hét második felében szárnyalt a FuturAqua, az árfolyam csütörtökön és pénteken is napi limittel emelkedett. Az emelkedésben szerepet játszhatott, hogy a társaság április 30-i közgyűlése két új igazgatósági tagot választott, továbbá a részvényesek döntöttek a társaság új stratégiai irányairól is. Az emelkedés a hét első napján is folytatódott, az árfolyam hétfőn 17 százalékkal került feljebb. A FuturAqua jelentős, 307,4 millió forintos forgalom mellet emelkedik, ezzel az OTP és a Mol után a FuturAqua a harmadik legforgalmasabb részvény a magyar tőzsdén, a FuturAqua hétfői forgalma több mint tizennégyszerese a részvény idei átlagos forgalmának.

Esnek az európai autógyártók 2019.05.06 10:25

A múlt héten úgy tűnt, hogy küszöbön áll az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi megállapodása, az amerikai elnök hétvégi Twitter-üzenete azonban alaposan ráijesztett a befektetőkre, miután Trump szerint lassan haladnak a két ország közötti kereskedelmi egyeztetések, ezért jövő péntektől, a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások várható lezárulta után, rövid időre ugyan, de emelni tervezi a kínai árukra kirótt vámtarifákat. Az elnök közölte: 10 százalékról 25 százalékra, összesen 325 milliárd dollár értékben emelné a kínai árucikkekre kivetett vámok nagyságát.

Donald Trump vámfenyegetése után olyan hírek érkeztek, amelyek szerint a Kína akár távol is maradhat a kereskedelmi tárgyalások erre a hétre ütemezett, Washingtoni fordulójától, bár ezt követően a Reuters szerint a kínai külügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy a kínai tárgyalódelegáció az Egyesült Államokba készül, bár a beszámoló arra nem tért ki, hogy a kínai küldöttséget ki vezeti majd.

A kereskedelmi háborús félelmek felerősödése után az irányadó európai részvényindexek 1,5-2 százalékkal kerültek ma lejjebb, míg a kereskedelmi konfliktussal kapcsolatos aggodalmak az európai autógyártók részvényeire is rányomta bélyegét, amelyek közül 3,8 százalékos esésével a Volkswagen teljesít ma a leggyengébben.

Esnek az európai tőzsdék 2019.05.06 09:33

Bár a tengerentúli tőzsdék emelkedéssel zárták a hét utolsó napját, a vártnál kedvezőbb amerikai munkaerőpiaci adatközlés után, a hétvégén Donald Trump a kínai termékekre kivetett amerikai vámok megemelésével fenyegetőzött, alaposan elrontva ezzel a tőkepiaci hangulatot. A hongkongi tőzsde 3,4 százalékos esése mellett a sanghaji tőzsde 5,6 százalékot esett.

Az elnöki vámfenyegetés nyomán amerikai lapértesülések szerint a kínai fél távolmaradhat a kereskedelmi tárgyalások erre a hétre tervezett fordulójától. Az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos aggodalmak ismételt felerősödése után az európai tőzsdék is eséssel vágtak neki a hét első napjának, a hétfői piacnyitástól távolodva a CAC40 1,9 százalékot esett, a spanyol IBEX 1,2 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 1,7 százalékot esett.

Lejjebb került a BUX, esik a Mol 2019.05.06 09:21

Donald Trump hétvégi vámfenyegetése alaposan elrontotta a tőkepiaci hangulatot a hét első napján, a hongkongi tőzsde 3,3 százalékos esése mellett a sanghaji tőzsde 5,6 százalékot zuhant. Az európai tőzsdék is eséssel indították a hétfői kereskedést, a DAX 1,7 százalékot eset. A magyar tőzsde a hétfői piacnyitás után látott 0,3 százalékos esése után 0,8 százalékkal került lejjebb, a meglehetősen negatív tőkepiaci hangulat ellenére a magyar részvénypiac viszonylag jól tartja magát, ebben azonban is közrejátszhat, hogy a BUX a pénteken nagyot esett, a hazai részvényindex 1,4 százalékos eséssel zárta a hét utolsó napját.

A hétfői piacnyitástól távolodva a hazai blue chipek kivétel nélkül esnek, a Richter 1 százalékos esése mellett az olajár esésével párhuzamosan a Mol 1,1 százalékkal került lejjebb, az OTP árfolyama 0,5 százalékot esett, míg a Magyar Telekom 0,7 százalékot esett.

Eséssel indul a hét a magyar tőzsdén 2019.05.06 09:05

A hétvégén elromlott a tőkepiaci hangulat, miután Donald Trump vámfenyegetése alaposan ráijesztett a befektetőkre, a kínai tőzsdék nagyot estek, a hongkongi tőzsde 3,2 százalékos esése mellett a sanghaji börze 5,6 százalékot esett. A magyar tőzsdén is eséssel indult a hét első napja, a BUX 131 pontos esés mellett 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. Az OTP 0,6 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom 0,5 százalékot esett, míg a Richter 1,3 százalékkal került lejjebb. A pénteki gyorsjelentése után nagyot eső Mol ugyanakkor 0,7 százalékos emelkedéssel indította a hétfői kereskedést.

Nem jók az előjelek 2019.05.06 08:56

Nagyot estek a kínai tőzsdék hétfőn, miután Donald Trump a hétvégén a Twitteren jelentette be, hogy jövő péntektől, a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások várható lezárulta után, rövid időre ugyan, de emelni tervezi a kínai árukra kirótt vámtarifákat. Az elnök közölte: 10 százalékról 25 százalékra, összesen 325 milliárd dollár értékben emelné a kínai árucikkekre kivetett vámok nagyságát. Az amerikai elnök bejelentése után a Wall Street Journal arról írt, hogy kínai fél a tárgyalások a tervek szerint szerdán kezdődő legújabb szakaszának lemondását fontolgatja.

Az amerikai elnök vámfenyegetése alaposan ráijesztett a részvénypiacokra, a hongkongi tőzsde 3,3 százalékos esése mellett a sanghaji részvényindex 6,5 százalékot zuhant, míg a szingapúri tőzsde 3,1 százalékot esett. A japán tőzsde és a dél-koreai Kospi hétfőn zárva tartott. Az amerikai határidős részvényindexek 1,6-1,7 százalékos esést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 184 pontos mínusza 1,5 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Fedezékbe! 2019.05.06 08:38

A fontosabb devizák közül nem meglepő módon a kínai jüan mozdult el nagyobb mértékben, a jüan a dollárral szemben 6,798-ig gyengült, utoljára január közepén volt ilyen gyenge a kínai fizetőeszköz, de közel 0,4 százalékot erősödött a japán jen a dollárral szemben, ez is annak tudható be, hogy a befektetők igyekeznek fedezékbe vonulni.

Az euró és a dollár árfolyama viszont nem mozdult el jelentősen, az euró a dollárral szemben csupán 0,1 százalékot gyengült, jelenleg 1,1191 körül állnak a jegyzések, a dollárindex 0,1 százalékkal került feljebb, jelenleg 97,58 ponton áll.

A befektetői kockázatkerülést jól mutatja, hogy közel 0,4 százalékkal feljebb került a menekülőtermékként számon tartott arany árfolyama.

Kifejezetten erős a forint, szinte meg se rezdült a nemzetközi hangulatromlásra, az euróval és a dollárral szemben is 50 filléren belül van egyelőre a napi elmozdulás, az EURHUF 323,40, az USDHUF 289 körül áll.

A nyersanyagok közül az olaj reagált a legérzékenyebben Trump kijelentéseire, a WTI és a Brent ára is 2,2 százalékkal került lejjebb, de kora reggel már 3 százalék feletti mínuszban is álltak a jegyzések.

Veszélyben a kereskedelmi megállapodás, szakadnak a piacok 2019.05.06 08:24

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Emelkedéssel indult a pénteki kereskedés az amerikai részvénypiacokon, miután a piaci szereplők jól fogadták a vártnál kedvezőbb, áprilisi foglalkoztatottsági adatsort, a tengerentúli tőzsdék erősödése a nap végéig kitartott, a Nasdaq új történelmi csúcson zárt be, míg az S&P500 is a korábbi történelmi csúcsa közelében zárta a pénteki kereskedést. A Dow végül 197 pontos emelkedés mellett 0,8 százalékkal került feljebb, az S&P500 1 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,6 százalékos emelkedéssel zárta a hét utolsó napját.

Eséssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 591 pontos mínusz mellett 1,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek vegyesen teljesítettek. A Magyar Telekom 0,8 százalékos erősödés után 462,5 forinton zárt, a Richter mindemellett 0,4 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 5685 forinton fejezték be a pénteki kereskedést. Az OTP 1,2 százalékos esést követően 12 570 forinton zárt, míg a nap vesztese a Mol volt, az olajcég részvényei 3 százalékos eséssel búcsúztak a pénteki kereskedéstől, a társaság első negyedéves gyorsjelentése után.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az óceán mindkét partján tovább folytatódik a vállalati gyorsjelentési szezon, a befektetők mindemellett az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos legfrissebb fejleményekre fókuszálnak, miután Donald Trump a hétvégi Twitter bejegyzésében a kínai termékekre kivetett amerikai vámok megemelésével fenyegetőzött, alaposan ráijesztve ezzel a piaci szereplőkre.

Mire érdemes ma figyelni?

A hét első napján az MNB márciusi banki mérleg- és hitelstatisztikáit teszi közzé, a KSH a márciusi kiskereskedelmi eladási statisztikái mellett az első negyedéves lakásépítési statisztikáit publikálja.

Hétfőn a kínai beszerzési menedzserindexek mellett az eurozónából az áprilisi szolgáltatóipari beszerzési menedzserindex végleges értéke mellett az euro-övezetből a márciusi kiskereskedelmi eladási statisztikákat teszik majd közzé.

Veszélyben a kereskedelmi megállapodás, szakadnak a piacok

Hétfőn teszi közzé beszámolóját az AIG.

Veszélyben a kereskedelmi megállapodás, szakadnak a piacok

Mi történt eddig a tőzsdéken?