HU Language HU
Újabb lépéssel élénkít Kína
május 6, 2019 0

A kínai központi bank május 15-től csökkenti a kis és közepes bankok kötelező tartalékrátáját (RRR).

A likviditásnövelő intézkedéssel a kormány élénkíteni tervezi a lassuló gazdaságot és részben ellensúlyozni a Kínával szembeni amerikai kereskedelmi megszorítások kedvezőtlen hatásait.

A május közepétől érvényes kötelező tartalékráta 8 százalék lesz. A kis és közepes bankok jelenlegi tartalékrátája 11,5 százalék. A nagybankok kötelező tartalékrátája nem változik, 13,5 százalék marad. A kínai központi bank tavaly öt alkalommal csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját.

A hétfőn ismertetett jegybanki döntés 280 milliárd jüan (41 milliárd dollár, 1 jüan=43,07 forint) tőkét szabadít fel.

Kína hazai összterméke (GDP) az előző negyedévihez képest 1,4 százalékkal, három éve legkisebb mértékben nőtt az idei első három hónapban. A múlt év utolsó három hónapjában a kínai GDP 1,5 százalékkal nőtt.

A kínai jegybank röviddel azután ismertette hétfőn a kis és közepes bankok kötelező tartalékrátájának csökkentéséről hozott döntését, hogy az amerikai elnök kilátásba helyezte, május 10-én 10 százalékról 25 százalékra emeli 200 milliárd dollár értékű kínai termék vámját. Donald Trump ezen felül azzal fenyegetőzött, hogy „hamarosan” további 325 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki 25 százalékos importvámot és ezzel gyakorlatilag minden, Kínából érkező terméket 25 százalékos vámmal sújt az Egyesült Államok.
Közben minimálisan gyorsult a kínai szolgáltató szektor bővülése áprilisban a szakértők által várt lassulás helyett. A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 54,5 pontra emelkedett a márciusi 54,4 pontról. Az adat meglepetést okozott, mivel elemzők romló mutatót, 52,8 pontot vártak áprilisról.