HU Language HU
június 5, 2019 0

Újragondolná az állam az ingyenes céginformációk biztosítását – derül ki a 2020-as költségvetést megalapozó salátatörvényből. Az egyelőre nem derül ki világosan, mi a javaslat pontos célja, de ha végigviszik, akkor nehezebb lehet rálátni a magyar vállalkozások adataira a jövőben.

Érdekes módosító javaslatot tartalmaz a 2020-as költségvetést megalapozó salátatörvény-tervezet: a 45. paragrafus szerint módosítanák a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvényt, az új rendszerben „a céginformációs szolgálat az erre a célra szolgáló honlapján, azonosítást követően, jogszabályban meghatározottak szerint ingyenes céginformációt biztosít. Ingyenes céginformációként ismerhető meg a cég neve, székhelye, cégjegyzékszáma, esetleges EUID-ja, főtevékenysége, képviseletére jogosult személyek adatai, továbbá arra vonatkozó adatok, hogy a cég végelszámolás, felszámolás, kényszertörlés alatt áll. A céginformációs szolgálat az azonosítással összefüggésben megismert személyes adatokat egy hónapig kezeli”.

A javaslat pontos célja egyelőre nem ismert, hiszen különböző internetes szolgáltatásokkal jelenleg is elérhetők ezek az adatok, sőt a vállalkozások éves beszámolói is a cégbíróság e-beszámoló oldalán. A lényeges változás az lenne, hogy ezt a jövőben azonosításhoz kötnék.

A törvényjavaslat általános indoklásában kifejtik, hogy szükséges az ingyenes céginformáció újragondolása. „A gyakorlati tapasztalatok szerint az ingyenes céginformációt biztosító állami szolgáltatást nem a szabályozási célnak megfelelően veszik igénybe, ezért a javaslat az ingyenes céginformáció biztosítása körében számos módosítást tartalmaz” – hangsúlyozzák. Az ingyenes céginformáció a jövőben nem úgynevezett tárolt cégkivonat megismerését jelenti, hanem online, valósidejű céginformáció biztosítására kerül sor – teszi hozzá a javaslat.

Annak érdekében, hogy az internetről elérhető ingyenes céginformációs szolgáltatást ne lehessen visszaélésszerűen igénybe venni, a jövőben a céginformációt igénylő azonosítását követően igényel információt. Az ingyenes céginformáció igénybevételére havonta – végrehajtási rendeletben – meghatározott alkalommal kerülhet sor – szól az indoklás. Azt nem írják benne, milyen visszaéléseket tapasztaltak az eddigi rendszerben, de a jelek szerint szűkülhet az ingyenesen hozzáférhető adatok köre.
A cégjegyzék adatai nyilvánosak, azonban elsődlegesen nem ingyenesen elérhető adatok, azok megismerésére – törvényben foglalt kivételekkel – ellenszolgáltatás mellett van lehetőség. Az ingyenes céginformáció az állam által biztosított olyan kedvezmény, amelyet korlátlanul nem lehet igénybe venni

– olvasható a javaslatban.