HU Language HU
május 27, 2019 0

Világszínvonalú kutatói környezetet alakítottak ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) debreceni Atommagkutató Intézetének (Atomki) tandetron laboratóriumában, amely projekthez több mint 941 millió forint támogatást nyertek el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán – közölték az intézet vezetői hétfőn, a projektzáró rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint az Atommagkutató Intézet 2016. májusában nyert el 940 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást a „GINOP-2.3.3-15 – Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” című pályázaton, amelyet 100%-ban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszíroztak.

A projekt megteremtette a lehetőséget, hogy a tandetron laboratórium részecskegyorsítójára épülő világszínvonalú kutatóbázist hozzanak létre – magyarázta Dombrádi Zsolt, az Atomki igazgatója, megjegyezve, hogy a sokak számára hozzáférhető, széles módszer- és eszközválasztékkal rendelkező laboratórium e tekintetben is kiválósági centrummá teszi az intézetet. A tandetron olyan kétfázisú gyorsító, amely alap- és alkalmazott kutatások elvégzését is lehetővé teszi.

Az MTI érdeklődésére a gyorsítóval végzett alapkutatások közül kiemelte a nukleáris asztrofizikával kapcsolatos magreakciós vizsgálatokat, amelyekkel a csillagokban lejátszódó folyamatokat elemzik, s a világegyetem keletkezésének körülményeit pontosítják.

Dombrádi Zsolt az alkalmazott kutatások közül megemlítette a cirkuláló ráksejtek vérből való kiszűrését lehetővé tevő, illetve a régészeti feltárásokhoz kapcsolódó kor és származási hely meghatározásokat eredményező vizsgálataikat.

A mostani fejlesztéssel a korábbinál egyszerre többen, az alap- és az alkalmazott kutatásokat párhuzamosan végezve használhatják a Tandetron laboratórium részecskegyorsítóját – jelezte az Atomki igazgatója.

A minap adtak át a szegedi lézerközpontban is fontos új berendezést, erről bővebben:

2019.05.15 15:58 Üzembe helyezték az egyciklusú szegedi lézerrendszert

Világszínvonalú kutatói környezet alakult EU-pénzből a debreceni atommagkutatóban

Egy munkatárs a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) debreceni Atommagkutató Intézetének Tandetron laboratóriumában kialakított új kutatói környezet bemutatása napján a hajdúsági megyeszékhelyen 2019. május 27-én.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal igazgatója példaértékűnek nevezte, hogy az Atomki „születése pillanata óta, 65 éve” együttműködik a helyi egyetemmel, és a „nukleáris ipar háttérintézményeként” az alap- és az alkalmazott kutatásokban is részt vesz.

Az igazgató méltatta az Atomki nemzetközi együttműködéseit, és azt mondta, a magyar kormány 2010 után sokat tett annak érdekében, hogy finanszírozzon olyan intézményeket, mint az Atomki. Erre jó lehetőséget adtak a GINOP-források, amellyel korszerű, drága eszközökhöz is hozzájuthattak a pályázók.

Birkner Zoltán hozzátette: az Atomki az elmúlt években összesen 4,5 milliárd forint támogatásra pályázott sikeresen, ebből mintegy 3 milliárdot eszközök, berendezések beszerzésére fordítottak.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere azt mondta, az Atomki azzal, hogy nemzetközi projektekben vesz részt, a tudomány terén is komoly hírnevet szerez a regionális központi szerepre törekvő Debrecennek.

Címlapkép és kép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt