HU Language HU
május 15, 2019 0

Bár minden idők második leggyorsabb gazdasági növekedési adatát közölte az első negyedévre a KSH (5,2% kiigazítva), a forint utána mégis gyengült és a délutáni órákban az euróval szemben héthavi, a dollárral szemben kétéves mélypontra bukott rendre 325,8-as és 291,4-es árfolyamnál. A forintgyengülésben szerepe lehetett annak a sajtóértesülésnek, hogy vizsgálják az amerikai hatóságok magyar üzletemberekkel és politikusokkal szembeni szankciók bevezetésének lehetőségét. Aztán a nap végén egyszerre két globális hangulatjavító hír is megjelent Amerikából (újraindulnak a kínai vámtárgyalások, elhalaszthatják az európai autóvámokat akár 6 hónappal), amelyek hirtelen erősítették a forintot is.

Visszaugrott kétéves mélypontjáról a forint az amerikai hírekre 2019.05.15 17:25

Azokra a délutáni hírekre, hogy Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter újra Pekingbe repülhet a vámtárgyalások folytatása érdekében, illetve akár 6 hónappal is elhalaszthatják az európai autószektorra megemelni tervezett vámokról a döntést, azonnal jelentős hangulatjavulást váltott ki világszerte a piacokon. A dollár esett, a részvényindexek ugrottak és mindez eleve segített a forintnak is, az európai autóvámos hír pedig áttételesen Magyarországot is érinti a jelentős autószektor súly miatt. A forint az euróval szemben 325,7 közeléből 324,5-ig ugrott, aztán 325 közelében mozgott, a dollárral szemben pedig 291-ről 289-ig ugrott, aztán 290-ig visszaemelkedett az árfolyam.

Kétéves mélyponton a forint a kirobbanó magyar GDP-adat után 2019.05.15 13:44

Délután újabb forintgyengülési hullám indult el, így az euróval szemben 325,2-ig ugrott az árfolyam (új héthavi forintmélypont) és mivel közben a dollár is erőre kapott az euróval szemben 1,118-ig, így a dollár/forint jegyzések 291 közelébe ugrottak. Utóbbi azt jelenti, hogy új kétéves mélypontra bukott a forint.

Átlátszó: Mészáros Lőrinc elleni szankciókat készítenek elő Washingtonban 2019.05.15 10:30

Az amerikai kormányzatban előkészületek folynak arra, hogy a Globális Magnyitszkij-törvény alapján szankciókat vessenek ki Mészáros Lőrincre, írja közös cikkében a Wall Street Journal és az Átlátszó.

tovább a cikkhez…

Héthavi mélypontra esett a forint a kirobbanó magyar GDP-adat után 2019.05.15 10:07

A váratlanul erős magyar GDP-adatra kezdetben minimális gyengüléssel reagált a forint, az elmúlt percekben viszont esni kezdett és így az euróval szembeni jegyzések átlépték a 325-ös szintet. Ez azt jelenti, hogy tavaly október vége óta (csaknem hét hónapja) most a leggyengébb a forint. A dollár ellenében a 289,8-ig gyengült a forint, itt 290,7 feletti árfolyamnál beszélhetnénk új kétéves forintmélypontról.

Egyelőre alig rezdül a forint 2019.05.15 09:17

A várva várt első negyedéves GDP-adat a vártnál erőteljesebb növekedést mutat, a forint árfolyama viszont alig rezdült a hírre. Most még mindig 324,7-nél jár az euró árfolyama.

Újabb meglepetés! Itt a friss GDP-adat! 2019.05.15 09:00

Az első negyedévben – szezonálisan és naptárhatással igazítottan – 5,2%-kal bővült a magyar gazdaság, jelentette a KSH. A kiigazítatlan GDP-növekedési adat 5,3% volt, előzetesen az elemzők a Portfolio felmérése szerint 5,1%-ra számítottak, vagyis a teljesítmény még a magas várakozásoknál is erősebb volt valamelyest.

tovább a cikkhez…

Megint a 325 küszöbén billeg a forint – Hamarosan jön a fontos adat 2019.05.15 08:25

Szerda reggel 324,7-nél járt a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékos gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából a tegnap esti jegyzéshez képest. Közen a dollárral szemben 289,65-nél járt a forint, míg az angol font 374 közelében volt. A KSH reggel kilenckor teszi közzé az első negyedéves gazdasági növekedés friss becslését, a várakozások szerint a magyar gazdaság kirobbanó teljesítményt nyújthatott, ami a forint esetében is hozhatna átmeneti erősödést. Így a piac is kiemelten figyeli az adatot.

Megint a 325 küszöbén billeg a forint - Hamarosan jön a fontos adat

A régióban a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a napot, míg a feltörekvő piacokon a török líra megint fél százalékos gyengülést mutat, a dél-afrikai rand pedig 0,1 százalékkal gyengült.

Az euró-dollár árfolyam lassan megint az 1,12-es szintet közelíti felülről, tegnap délután kifulladni látszott az utóbbi napok euróerősödése. Közben a japán jen 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemen, az angol font pedig stagnált.

Megint a 325 küszöbén billeg a forint - Hamarosan jön a fontos adat

Ma nem csak Magyarországon, hanem egész Európában a GDP-adatok határozhatják meg a hangulatot, délelőtt az Eurostat is közli az első negyedéves adatokat.