HU Language HU
május 15, 2019 0

Hatékony tárgyalási eszközt jelenthetnek Donald Trump elnök tarifái Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs volt vezére szerint, aki a Twitteren osztotta meg véleményét. „Kína jobban támaszkodik a kereskedelemre és többet veszíthet” – fogalmazott a volt bankvezér.

Lehet, hogy az amerikai gazdaságra nézve is fájdalmasak a tarifák, hosszú távon viszont Kína többet veszíthet – véli Blankfein. „Nem látjuk a lényeget, ha azon akadunk fel, hogy fájnak a tarifák. Kína jobban támaszkodik a kereskedelemre és többet veszít” – írja a Twitteren a Goldman ex-vezére.

Trump elnök a múlt héten jelentette be, hogy 200 milliárd dollárnyi kínai importcikk vámterhét emeli 25%-ra, a korábbi 10%-ról. Válaszul Peking 60 milliárd dollárnyi amerikai termékre vetett ki 25%-os vámot; az intézkedés június 1-jén lép életbe.

Blankfein szerint hosszabb távon az amerikai fogyasztók vagy amerikai termékekre váltanak kínai termékekről vagy más ország importcikkeit veszik majd meg – bármelyik eshetőség is valósul meg, a kínai cégek bevétele csorbul majd.

„Ez nem a legjobb, de része a nyomásgyakorlási folyamatnak, mellyel egyenlővé tehető a pálya” – fogalmazott a volt bankvezér.

Más elemzők Blankfein Tweetjére reagálva elmondták, hogy a bankvezér túl egyszerűen látja a dolgokat, hiszen a kereskedelmi háborúk miatt mindenki veszít. Mások felhívták a figyelmet arra, hogy a kínai cégek már most is azon dolgoznak, hogy megkerüljék az amerikai vámokat azzal, hogy más országokba költöztetik üzemeiket.

(CNBC)