HU Language HU
Az orosz külügyminiszter szerint katasztrofális következményei lennének az amerikai beavatkozásnak
május 6, 2019 0

Az Egyesült Államok esetleges katonai beavatkozása Venezuelában nemcsak, hogy nem lenne igazolható, de katasztrofális következményekkel is járna – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az amerikai hivatali partnerével, Mike Pompeóval folytatott hétfői tanácskozását követően a finnországi Rovaniemi városában.

A két tárcavezető az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén egyeztetett. Lavrov szerint az Egyesült Államok tisztségviselői értik, hogy a venezuelai válságnak nem lehet katonai megoldása.

Amerikai, európai és latin-amerikai kollégáimmal folytatott egyeztetéseim alapján nem látom, hogy bárki is támogatna egy megfontolatlan katonai megoldást. Remélem, hogy ezt a mindenkinél meglévő felfogást átültetik gyakorlati politikává, hogy nem lesz katonai megoldás, mert az katasztrofális lenne

– fogalmazott az orosz tárcavezető.

Lavrov újságíróknak azt mondta, hogy a megbeszélés konstruktív légkörben zajlott, és apró előrelépéseket sikerült elérni a stratégiai nukleáris stabilitás kérdésében is. Hangsúlyozta: a több mint egyórás megbeszélésen a reálpolitikára összpontosítottak, nem pedig a sajtóban megjelent nyilatkozatokra. Úgy vélte, előrelépést sikerült elérni Vlagyimir Putyin orosz államfő és Donald Trump amerikai elnök néhány napja lezajlott telefonbeszélgetésén felvetett kérdések további megvitatásában.

Regionális helyzetek egész sorát vitattuk meg, amik nemcsak az ENSZ, de általában is a nemzetközi kapcsolatok napirendjén szerepel, és szót ejtettünk a stratégiai stabilitással kapcsolatos kérdésekről is

– mondta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője elmondta, biztos abban, hogy Putyin és Trump a tavalyi helsinki csúcsot követően ismét találkozni fog. Az elnökök megállapodtak abban, hogy találkozni fognak, amikor lesz rá lehetőségük. Biztos vagyok abban, lesz rá lehetőség, ezt majd a Kremlben fogják bejelenteni – fűzte hozzá Lavrov.

2019.05.03 21:14 Kezdődik? Venezueláról tárgyalt az amerikai katonai vezetés
2019.05.03 18:04 Több mint egy órát beszélt telefonon Trump és Putyin
2019.05.02 12:48 Nagyot buknának Trumpék, ha most nem sikerülne eltávolítani Madurót
2019.05.02 09:09 Nem hátrál a venezuelai diktátor a hatalmas tüntetés után