HU Language HU
Hajmeresztő hibák történhettek: Szlovákia egyelőre nem helyezi üzembe a mohi atomerőmű új blokkjait
május 6, 2019 0

Szlovákia elhalasztja a mohi atomerőmű 3-as és 4-es reaktorblokkjának üzembe helyezését az erőművet üzemeltető társaság, a Slovenske Elektrarne (SE) vezérigazgatója hétfőn tett bejelentése szerint.

Branislav Strycek, az SE vezérigazgatója a szlovák parlament gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán közölte: a 3-as blokk eredetileg júliusra tervezett üzembe helyezését legalább novemberig, vagy akár jövő márciusig is elhalasztják. A halasztás a vezérigazgató elmondása szerint az üzembe helyezési engedély ellen a szlovák nukleáris felügyeletnél benyújtott osztrák fellebbezés miatt vált szükségessé. A mohi atomerőmű 3-as és 4-es reaktorblokkjait az eredeti kivitelezési terv szerint 2012-ben és 2013-ban kellett volna üzeme helyezni.

Néhány napja számoltunk be arról, hogy a legnagyobb feltételezhető balesettel fenyeget a szlovákiai mohi atomerőmű egy, az atomerőmű bővítésén dolgozó szlovák nukleáris mérnök szerint.

Az osztrák Kronen Zeitung újságírói által Pozsonyban titokban meginterjúvolt, neve elhallgatását kérő szakember rémítő biztonsági hiányosságokról beszélt az épülő 3-as reaktorral kapcsolatban. Az osztrák újságírók elővigyázatosságból turisták közé vegyülve, egy forgalmas pozsonyi étteremben találkoztak az informátorral.

A titokzatos szlovák mérnök, aki a lap szerint három évig technikusként dolgozott a mohi atomerőműben, úgy fogalmazott, nem tud úgy élni, hogy tud a közvetlen veszélyről, de nem beszél róla. Ezért úgy döntött, gyermekeire és lelkiismeretére tekintettel kipakol, amihez elmondása szerint Jan Kuciak újságíró tavalyi meggyilkolása adta meg neki a lökést, azzal együtt, hogy Szlovákiában veszélyes korrupcióról, maffiáról vagy politikai machinációkról beszélni.

A beszámoló szerint a hatalmas biztonsági projekt pontosan az ellenkezőjére fordul. Az informátor a cikkben „hihetetlen, nyomorúságos” építési hibákról és bűnökről beszélt a 34 éve épülő hármas, illetve négyes blokk kapcsán, amelyek szerinte „halál reaktorokká” változtathatják a blokkokat.

A mérnök szerint az erőmű – amely a magyar határtól mindössze körülbelül 40 kilométerre helyezkedik el – gyakorlatilag egy ketyegő időzített bombává változott. Elmondása szerint például a nyomáscsökkentő torony megerősítésére felerősített acéllemezeket több ezerszer átlyukasztották, így az inkább ementáli sajthoz hasonlít. A lap idézi Dr. Reinhard Uhriget, a Global 2000 szakértőjét, aki szerint egy, az atomerőmű közelében fellépő földrengés hatására az erőmű kártyavárként omlana össze, aminek szerinte valószínűleg legnagyobb feltételezhető baleset, magyarán nukleáris katasztrófahelyzet lenne a következménye. A Szlovákia által ígért határokon átnyúló környezeti hatásvizsgálat sem történt meg eddig – teszi hozzá.

Az informátor beszámolója szerint az építkezésen kellő képzettséggel nem rendelkező hegesztők is dolgoztak, de egyébként is, a számos, a munkálatokban részt vevő vállalkozás tevékenysége sem volt a szükséges mértékben összehangolva. Mindennek tetejében, az egyidejűleg mintegy 7000 embernek munkát adó építkezés költségei a tervezett 2,8 milliárd euróról szinte megduplázódtak, és már elérik az 5,4 milliárd eurót a Global 2000 lap által megszólaltatott másik munkatársa, Patricia Lorenz szerint.

A felmerült aggályokról és problémákról az üzemeltetők és a szlovák nukleáris szabályozók látszólag nem vesznek tudomást. A cikk szerint, amely nem fukarkodik a bombasztikus kifejezésekkel, a 3. reaktor 34 évvel építése megkezdése után hamarosan működésbe lép, az elavult szabványok, technológia és a gondatlan építkezés ellenére is. A szlovák villamosművek (Slovenské Elektrárne) ugyanis 2019 első félévében be kívánja indítani a 3. blokkot, ami az erősen antinukleáris osztrák civil szférában meglehetős aggályokat kelt, miután az erőmű mindössze körülbelül 100 kilométerre van az osztrák határtól.