HU Language HU
május 15, 2019 0

Ázsiában jó hangulatban telt a szerdai kereskedés, a Nikkei 0,6 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,5 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji részvényindex 1,9 százalékkal került feljebb. A szerdai kereskedés második felében az európai tőzsdék emelkedni kezdtek, miután a CNBC szerint a Trump-kormányzat elhalaszhatja az autóipari vámok megemelését. A magyar tőzsde emelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést, a BUX 0,5 százalékos erősödéssel zárta a hét harmadik napját.

Emelkedéssel zárta a szerdai napot a magyar tőzsde 2019.05.15 17:16

Emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 207 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Richter 5 125 forinton stagnált, míg a Magyar Telekom árfolyama 0,5 százalékkal került lejjebb, az OTP 1,3 százalékos erősödést követően 12 210 forinton búcsúzott a hét harmadik napjától, míg a Mol 0,4 százalékkal került feljebb, az olajcég részvényei 3 196 forinton zárták a szerdai kereskedést.

Elhalaszthatja Trump az autóipari vámok megemelését 2019.05.15 16:49

Elhalaszthatja a Trump-kormányzat az autóipari termékekre vonatkozó vámok megemelését, abban a reményben, hogy az megfékezheti a kereskedelmi háború súlyosbodását. Akár hat hónappal is kitolhatják a lépést – írja a CNBC az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

tovább a cikkhez…

Esnek a Mészáros-papírok 2019.05.15 14:29

Míg a magyar tőzsde előző napi záróértéke közelében jár, a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó cégek részvényei gyengélkednek, a 4iG 6,1 százalékos esése mellett a CIG Pannónia 0,5 százalékkal került lejjebb, az Appeninn 4,5 százalékot esett, míg a Konzum 3,7 százalékot esett. Az Opus is esik, az Opus árfolyama 4,2 százalékkal került ma lejjebb, az Opus 672 millió forintos forgalmával a negyedik legforgalmasabb részvény ma a magyar tőzsdén, az Opus mai forgalma több mint kétszerese a részvény idei, átlagos forgalmának. Mindemellett érdemes megemlíteni, hogy az Átlátszó és a Wall Street Journal közös cikkében arról írt, hogy az amerikai kormányzatban előkészületek folynak arra, hogy a Globális Magnyitszkij-törvény alapján szankciókat vessenek ki Mészáros Lőrincre.

Emelkedik az OTP és a Richter 2019.05.15 12:01

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek szerdán, a lengyel WIG 0,3 százalékos erősödése mellett a bécsi börze 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a prágai részvényindex előző napi záróértéke közelében jár. A magyar tőzsde emelkedik, a BUX 4 milliárd forintos forgalom és 300 pontos plusz mellett 0,8 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. A Richter a pénteki gyorsjelenést követő jelentős esés után felpattant ma, a Richter 2,2 százalékkal került ma feljebb, míg az OTP 1,2 százalékkal került ma feljebb.

Gyorsjelentés után esett nagyot a Raiffeisen árfolyama 2019.05.15 10:45

Szerdán tette közzé legfrissebb számait a Raiffeisen, a bank nettó kamatbevétele nagyjából az elemzői várakozásoknak megfelelően 825 millió lett az első negyedévben, míg a társaság a Reuters elemzői konszenzusa által várt nettó eredménynél 7 százalékkal alacsonyabb, 226 millió eurós nyereségről számolt be, az osztrák bankcsoport az első negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva 43 százalékkal alacsonyabb eredményt ért el, főleg a nettó céltartalék-visszaírás eltűnése és a lengyelországi jelenlét leépítése miatt. A Raiffeisen árfolyama 3,6 százalékkal került ma lejjebb a társaság első negyedéves gyorsjelentése után.

Átlátszó: Mészáros Lőrinc elleni szankciókat készítenek elő Washingtonban 2019.05.15 10:30

Az amerikai kormányzatban előkészületek folynak arra, hogy a Globális Magnyitszkij-törvény alapján szankciókat vessenek ki Mészáros Lőrincre, írja közös cikkében a Wall Street Journal és az Átlátszó.

tovább a cikkhez…

Esik a Renault árfolyama 2019.05.15 10:20

A Nissan tegnap profit warningot tett közzé, a japán autógyártó az éves operatív eredményének 28 százalékos visszaesését vetítette előre, amelyet követően a Nissan árfolyama nagyot esett ma. A japán partnerének profit warningja után a Renault árfolyama is lejjebb került ma délelőtt, a francia autógyártó részvényei 3,3 százalékkal kerültek ma lejjebb.

Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek 2019.05.15 09:50

A nagy hétfői esést követően a keddi kereskedésben felpattantak a tengerentúli tőzsdék, bár a tegnapi piaczárás felé közeledve a nap első felének lendülete alábbhagyott, az amerikai részvényindexek végül magabiztos emelkedéssel zárták a keddi kereskedés, a Dow és az S&P500 is 0,8 százalékkal került feljebb. A piaci szereplők továbbra is az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi csatározásaira fókuszáltak, Donald Trump pozitív hangvételű nyilatkozatai pedig enyhíthették a korábbi nap feszültségét, az amerikai elnök leszögezte, hogy érzése szerint a kereskedelmi tárgyalások ”nagyon sikeresek” lesznek.

A tengerentúli tőzsdék keddi emelkedése után az irányadó ázsiai részvényindexek is erősödtek szerdán, annak ellenére is, hogy Kínából a várakozásokat alulmúló ipari termelési statisztika érkezett. A hongkongi tőzsde 0,7 százalékos erősödése mellett a sanghaji tőzsde 1,9 százalékkal került feljebb, míg a Nikkei 0,6 százalékkal került feljebb.

Az európai tőzsdék többsége mérsékelt erősödéssel vágott neki a hét harmadik napjának, a szerdai piacnyitástól távolodva azonban elfogyott a lendület, a kontinens irányadó részvényindexek lejjebb kerültek ma délelőtt, a DAX 0,3 százalékos esése mellett a CAC40 0,4 százalékkal került lejjebb.

Az UniCredit és az ING is érdeklődik a Commerzbank iránt 2019.05.15 09:45

Miután a Deutsche Bankkal folytatott összeolvadási tárgyalások dugába dőltek, két komoly érdeklődő is megjelent a Commerzbanknál: az UniCredit és az ING is tanácsadókat fogadott a második legnagyobb német bank esetleges felvásárlásának megvizsgálására – számoltak be hírügynökségek.

tovább a cikkhez…

Gyorsjelentés után emelkedik az RWE árfolyama 2019.05.15 09:30

Szerdán tette közzé első negyedéves beszámolóját az RWE, a német áramtermelő társaság EBITDA-ja 70 százalékkal 510 millió euróra nőtt az első negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, míg a Reuters elemzői várakozásai átlagosan 302 millió eurós EBITDA-t vártak, míg a társaság tisztított nettó eredménye 273 millió euró lett. A menedzsment megerősítette az idei évre vonatkozó várakozásait, az RWE 2019-ben 1,2-1,5 milliárd eurós EBITDA mellett 300-600 millió eurós nettó eredményt vár, a társaság az idei év eredménye után 80 eurocentes osztalékot tervez fizetni. Az RWE árfolyama 1,5 százalékkal került feljebb ma reggel a cég gyorsjelentése után.

Emelkedéssel indul a hét harmadik napja a magyar tőzsdén 2019.05.15 09:04

Emelkedéssel vágott neki a hét harmadik napjának a magyar tőzsde, a BUX 155 pontos plusz mellett 0,4 került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek ma reggel. A Magyar Telekom és a Richter árfolyama stagnál, a Mol 0,6 százalékos emelkedése mellett az OTP 0,8 százalékkal került feljebb a szerdai piacnyitás után.

Csalódás a Raiffeisennél, Oroszország tovább hasít 2019.05.15 08:38

A Reuters 244 millió eurós elemzői konszenzusától 7%-kal elmaradó, 226 millió eurós adózás utáni nyereségről számolt be ma reggel a Raiffeisen Bank International. Az osztrák bankcsoport az első negyedévben az egy évvel korábbinál 43%-kal alacsonyabb eredményt ért el, főleg a nettó céltartalék-visszaírás eltűnése és a lengyelországi jelenlét leépítése miatt. A magyar leánybank 15 millió eurós profitot hozott, az orosz leánybank pedig ezúttal is a csoportszintű nyereség több mint felét szállította.

tovább a cikkhez…

Enyhülnek a félelmek, emelkedéssel nyithatnak az európai tőzsdék 2019.05.15 08:23

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A jelentős hétfői esés után felpattantak kedden a tengerentúli tőzsdék, bár a keddi piaczárás felé közeledve a nap első felének lendülete alábbhagyott, az amerikai részvényindexek végül stabil emelkedéssel zárták a keddi kereskedést. A befektetők továbbra is az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírekre fókuszáltak, hétfőn az amerikai elnök arról beszélt, hogy 3-4 héten belül kiderülhet, hogy a kereskedelmi egyeztetések sikeresek lesznek-e, Donald Trump hozzátette, hogy érzése szerint a tárgyalások ”nagyon sikeresek” lesznek. A Dow végül 207 pontos emelkedést követően 0,8 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,8 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 1,1 százalékos emelkedéssel zárta a hét második napját.

Eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX 453 pontos esés mellett 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 3,2 százalékos esés után 12 050 forinton zárt, míg a Richter 1,8 százalékos esést követően 5 125 forinton fejezte be a hét második napját. A Mol mindemellett 1,7 százalékos erősödés után 3182 forinton zárt. A Magyar Telekom 5,3 százalékkal került ma lejjebb, azonban érdemes kiemelni, hogy a társaság részvényei ma forogtak először az osztalékszelvény nélkül, a Magyar Telekom által kifizetett 25,2 forintos osztalékkal korrigálva a telekomcég papírjai 0,3 százalékos emelkedéssel zárták volna a keddi kereskedést.

Mik az előjelek mára?

Az amerikai részvényindexek keddi erősödése után az irányadó ázsiai részvényindexek is emelkedtek a hét harmadik napján, a Nikkei 0,5 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 1 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji részvényindex 1,9 százalékkal került feljebb, Ázsia más részein is pozitív hangulatban telt a keddi kereskedés, a dél-koreai Kospi 0,6 százalékkal került feljebb. A hangulatot a gyenge kínai makroadatok sem vetették vissza, miután az áprilisi ipari termelés a vártnál alacsonyabb ütemben, 5,4 százalékkal bővült év/év alapon, míg az áprilisi kiskereskedelmi eladások szintén a várakozásokat alulmúlva 7,2 százalékkal bővültek. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt emelkedést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 45 pontos emelkedése 0,4 százalékos erősödést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírek mellett a vállalati gyorsjelentésekre és az Európából és az Egyesült Államokból beérkező makroadatokra fókuszálnak majd a befektetők.

Mire érdemes ma figyelni?

Szerdán a KSH teszi közzé a hazai első negyedéves GDP első becslését, Németországból a Q1-es GDP első becslését publikálják, míg az euroövezetből az első negyedéves GDP-adat második becslése érkezik majd. Az Egyesült Államokból az áprilisi kiskereskedelmi eladási statisztikák mellett az áprilisra vonatkozó ipari termelési adatot publikálják majd.

Enyhülnek a félelmek, emelkedéssel nyithatnak az európai tőzsdék

Szerdán teszi közzé beszámolóját többek között a Rába, az RWE és a Raiffeisen Bank is.

Enyhülnek a félelmek, emelkedéssel nyithatnak az európai tőzsdék

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Enyhülnek a félelmek, emelkedéssel nyithatnak az európai tőzsdék

Rendkívüli osztalék jöhet az OTP-nél 2019.05.15 08:12

Az OTP vezetése egy év múlva tartja reálisnak extra osztalék kifizetését, hangzott el az elemzőknek tartott telefonkonferencián.

tovább a cikkhez…