HU Language HU
május 24, 2019 0

Amint az várható volt, ma rövid beszédében bejelentette távozási menetrendjét Theresa May brit kormányfő, és azt mondta, hogy június 7-én fog ténylegesen lemondani, és onnantól kezdve az új vezető megválasztásáig még ügyvezető miniszterelnök lesz.

May pozíciója azután vált tarthatatlanná pártjában, hogy kedden sokak meglepetésére belengette a második Brexit népszavazásról való parlamenti szavazás lehetőségét. Ezzel az volt a célja, hogy az ellenzék soraiból minél több képviselőt tudjon megnyerni ahhoz, hogy átmenjen a parlamentben maga a kilépési megállapodás. A terve azonban visszafelé sült el, mert az ellenzékből csak néhány képviselő jelezte, hogy ezzel a megoldással már hajlandó lenne megszavazni negyedik nekifutásra a kilépési megállapodást, de közben saját pártjából több tucatnyi képviselő hátrált ki mögüle. Így gyakorlatilag esélytelenné vált, hogy negyedik nekifutásra átmenjen a megállapodás, a biztos bukás miatt pedig most kérdéses, hogy mikor és milyen tartalommal viszi (majd az új kormányfő) a parlament elé a kilépési tervet.

2019.05.24 08:39 Brexit: ma bejelentheti távozási menetrendjét Theresa May

A második népszavazás belengetése felbőszítette a párt befolyásos 1922-es bizottságának több tagját is, akik a párt belső szabályzatának kialakításáért is felelősek. A szerda esti ülésen ismét tárgyaltak arról, hogy december előtt is lehessen May ellen újabb bizalmatlansági indítványt benyújtani a pártszabály megváltoztatásával és valószínűleg meg is lett a többség a szabályok megváltoztatása mellett. Ezen fejlemények hatására kezdeményezett a bizottság befolyásos elnöke, Graham Bary péntek délelőttre személyes találkozót May-jel, ahol tájékoztatta őt a helyzetről és ezután állt May a kamerák elé, ahol bejelentette a pártja nagy része által régóta várt távozási menetrendjét.

2019.05.23 11:17 Brexit: napokon belül bejelentheti távozását Theresa May