HU Language HU
június 3, 2019 0

A Facebook egy új digitális pénzes fizetési rendszer alapjait teszi le éppen, már az amerikai szabályozókkal tárgyalnak erről. A digitális pénzzel a Facebook-felhasználók egymás között pénzt küldhetnek és az interneten vásárolhatnak a tervek szerint.

A CFTC (Commodity Futures Trading Commission) pénzügyi felügyelettel tárgyal a Facebook új digitális pénze elindításáról, amit a hatóság vezetője, Christopher Giancarlo is elismert a Financial Tiimesnak, igaz, azt is elárulta, még nagyon korai szakaszban vannak a tárgyalások.

Mint korábban is írtuk, a Facebook új fizetési platformjának alapja egy digitális pénz, amelyet a felhasználók egymás között küldhetnek, és fizethetnek is vele a Facebookon, Instagramon és WhatsAppon, sőt, bárhol máshol az interneten is. Egy olyan digitális pénzt hoznának létre, amely értéke hagyományos pénzhez van kötve, ezért is tárgyalnak a derivatív piacot felügyelő szervvel.

A Facebook titkos új fizetési rendszeréhez hagyományos pénzforgalmi intézmények befektetését várják, és a tervek szerint a platform használatát azzal is ösztönöznék, hogy a felhasználókat aktivitásuk függvényében jutalmazzák. A felhasználót az egyik elképzelés szerint egy Facebook-coinnal (lapértesülések szerint a pénz neve GlobalCoin lesz) jutalmaznák, ha megnéznek egy reklámot, ha kapcsolatba lépnek egy kereskedővel vagy más tartalmakat fogyasztanak.

Ha a Facebook hoz létre egy működő fizetési rendszert, az garantáltan tömegeket fog elérni, ugyanis a világon élő emberek közül minden ötödik havonta legalább egyszer használja Facebook-fiókját, és ők mind potenciális vásárlók is egyben. A Facebook úgy képzeli el az online fizetést, mint ahogyan ma a Facebook-profillal való bejelentkezés működik külsős appokban, csak ezúttal a Facebookos-fizetésre kell egyet kattintani.

(FT)